Svet
73 ogledov

Kim Džong Un ukradel dokumente za letalo F-15

Kim Džong Un in letalo Profimedias
Severna Koreja je s pomočjo kibernetičnega napada ukradla načrte za izdelavo lovskega letala F-15.

Oblasti v Južni Koreji so za Reuters potrdile, da so severnokorejski hekerji vdrli v računalniško omrežje dveh južnokorejskih aeronavtičnih podjetij in ukradli kar okoli 42.000 različnih dokumentov. Med njimi so tudi podrobni načrti za izdelavo nekaterih ključnih komponent lovskega bombnika F-15, ki sestavlja hrbtenico južnokorejskih letalskih sil in ga v državi izdelujejo na podlagi pogodbe z ameriškim Boeingom. 

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je tako dokopal do podrobnih informacij, kako je izdelano eno najbolj znamenitih ameriškh letal po drugi svetovni vojni. 

Čeprav uspešen napad severne sosede kaže na hude varnostne pomanjkljivosti južnokorejskih oblasti, pa ukradeni načrti za F-15 še ne pomenijo, da bo Kim lahko pričel izdelovati lastni klon, poroča Daily Beast. Dosedanje izkušnje namreč kažejo, da severnokorejska obrambna industrija še ni bila sposobna izdelati uspešnega letala, zato se še vedno zanašajo predvsem na ostarele ruske lovce mig-21, ki so jih od takratne Sovjetske zveze pričeli kupovati že v 60. letih minulega stoletja. 

Sinonim za prevlado na nebu

F-15 z vzdevkom "eagle" je bil na risalnih deskah zrisan že pred več kot 50 leti, v zrak pa je poletel na začetku 70. let. V vsem tem času se je izkazal kot superiorno letalo za doseganje prevlade v zraku in pomemben tudi pri bombniških nalogah. Sodeloval je v vseh večjih bojnih operacijah ameriške vojske do današnjih dni, v napadih na takratno Miloševićevo Jugoslavijo leta 1999 pa so med drugim F-15 sklatili z neba štiri jugoslavanske mige-29.

Letalo F-15 | Avtor: Samuel Rogers/Ameriška vojska Samuel Rogers/Ameriška vojska
Zaradi večkratnih posodobitev je še danes zelo sposobno vojaško letalo, Južna Koreja pa je od leta 2005 dobila 61 teh letal. Uporabljajo ga tudi Japonci, Izraelci in vojska Savdske Arabije.

Američani so medtem leta 2005 sami že skušali preiti na modernega, a izredno dragega lovca pete generacije F-22. Izdelovali pa so ga le deset let in jih naredili komaj 187, tudi zato, ker je - ironično - premoderen za nasprotnike. Zato se bodo Američani še naprej zanašali na obstoječa letala in tudi na novega lahkega lovca F-35. Nekaj najsodobnejših letal F-22 so Američani pred leti kot gesto moči vseeno razpostavili tudi po svojih bazah v Južni Koreji.

Proizvodnja F-15 naj bi se dokončno ustavila leta 2019, vendar je Boeing lani predstavil močno posodobljeno različico F-15 2040C eagle, ki bi s prilagoditvami, kot so manjši radarski odsev in močno povečana bojna zmogljivost, lahko ostal v uporabi še vse tja do leta 2040. Končne odločitve še ni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Zmago 14:50 08.julij 2016.

    Ni je večje napake, kot ................ podcenjevanje nasprotnika !!!

  • Avatar Leon
    Leon 09:19 19.junij 2016.

    Po letu 2040 pa bodo proizvodnjo preselili v Slovenijo ! Ha,ha,ha............

  • Ferluci 21:21 18.junij 2016.

    Bedake in neuravnovešence je najbolje pustiti na miru. Vedno.