Svet
28 ogledov

Kim Džong Una na koncertu Laibach ni bilo

Laibach Laibach
Skupina Laibach je uspela izvesti prvi koncert v Severni Koreji, na katerem ni bilo partijskega vodstva, udeležil pa se ga je ves diplomatski zbor.

Laibach so kljub dodatnim cenzorskim posegom v program zadovoljni z razpletom in so na koncertu "razturali", iz Severne Koreje poroča novinar 24ur Jure Tepina.

Cenzorji so se repertoarja Laibachov, prve tuje zasedbe, ki je nastopila v Severni Koreji, pošteno lotili. Po skladbah Koran in Eat Liver so cenzurirali tudi priredbo pesmi We will go to Mount Paektu, ker je zanje preveč sveta in jo slovenska zasedba ni izvajala v pravem tempu. Skladba je sicer ena najbolj priljubljenih letošnjih pesmi severnokorejske dekliške skupine Moranbong. Pred koncertom se je omenjalo, da naj bi se članice zasedbe Laibachom pridružile na odru. Skupina je za skladbo pred odhodom v Severno Korejo posnela tudi video.

"Ne marajo agresivnih stvari"

Po prvotni najavi, da bo s koncertnega programa izpadla pesem Final Countdown, so jo Laibach izvedli, a s spremenjeno videoprojekcijo. "Podložili smo jo z odlomkom vesoljske bitke iz znanstvenofantastičnega filma, oni pa ne marajo agresivnih stvari," je za Delo pred koncertom povedal Ivan Novak.

"Tudi prizore iz korejskih filmov, s katerimi smo opremili pesmi, kot sta Do-Re-Mi in Edelweiss iz predelanega muzikala Moje pesmi moje sanje, so cenzurirali, a zaradi otročjih stvari. Vse korejsko jim je sveto in ne more biti uporabljeno v drugem kontekstu, kot je vizualna oprema nečesa drugega," je še pojasnil Novak.

Koncert se je zaključil s stoječimi ovacijami v korejskem stilu. Tujci, ki so prisostvovali koncertu, so povedali, da je severnokorejsko občinstvo zares uživalo.

"Med občinstvom ni bilo videti nezaupljivih ali zmedenih obrazov," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Simon Cockerell iz agencije Koryo Tours, ki je na koncert pripeljala nekaj turistov. Dodal je, da je bil šov v celoti dobro sprejet. Skladbe izvedene v izvornem jeziku so bile nadnaslovljene v korejščini.

Koncert so organizatorji preselili iz prvotno načrtovanega glasbenega konservatorija Kim Von Gjuna s 1000 sedeži v večje gledališče Pongua s 1500 sedeži. Med občinstvom je bilo le 150 tujcev, vključujoč diplomate, predstavnike nevladnih organizacij in turiste. Večina je bila Severnokorejcev, a med njimi niso prevladovali uniformirani obiskovalci ali visoki uradniki.

Imajo fenomenalen teater, oprema jim manjka

Novak je dejal, da je teater odličen, fenomenalen: "Imajo ogromno takšnih gledališč, enega večjega od drugega in vsi so korektno vzdrževani. Manjka pa jim oprema. Nimajo banalnih stvari, kot so kabli ali stojala za glasbila. Imajo sicer bobne, a s tako slabo kožo, da ni ustrezno napeta, in opna nima pravega zvoka, nove kože pa nimajo in je niti preskrbeti ne morejo."

Prav tako je navdušen nad tamkajšnjimi prebivalci: "Ljudje so neverjetni. Ni ene same skepse in enega samega cinizma. Povsem nedolžni so, odprti in čisti. Doslej nisem srečal enega samega grdega človeka. To je utopija, ki očitno deluje. Ljudje plešejo na cesti, se dotikajo z rokami, moški in ženske so med seboj izjemno spoštljivi. Njihovi odnosi so harmonični brez sleherne moške dominacije. Nobene pornografije ni nikjer in v enem tednu nismo naleteli na ničesar opolzkega ali vulgarnega. Vse je ena sama fascinantna lepota ljudi."

Pred nekaj trenutki pa je Tepina iz Pjongjanga sporočil, da je drugi koncert odpovedan zaradi tehničnih razlogov.

Komentarjev 3