Svet
814 ogledov

Kim Jong-un in Trump v Singapurju, papež moli

Donald Trump prispel Singapur
1/4
epa
Ameriški predsednik Donald Trump je prispel v Singapur, kjer se bo v torek na zgodovinskem vrhu srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

To bo prvo srečanje ameriškega in severnokorejskega voditelja.

Trump je v mestno državico prispel iz kanadskega Quebeca, kjer se je udeležil precej neuspešnega vrha skupine sedmih najrazvitejših držav G7.

Kim Jong-un je v Singapur pripotoval nekaj ur pred Trumpom in se je že srečal s singapurskim premierjem Lee Hsien Loongom.

Kim Jong-un prispel v Singapur, srečanje s singapurskim premierjem | Avtor: epa epa

Trump in Kim se bosta sestala v torek ob 9. uri po krajevnem času v hotelu Capella na otoku Sentosa. V pogovorih bosta skušala doseči dogovor o jedrski razorožitvi Severne Koreje v zameno za ublažitev gospodarskih in diplomatskih sankcij.

Trump je v soboto pred odhodom v Singapur izjavil, da je na "misiji miru", je pa tudi opozoril, da so neposredni pogovori "edinstvena priložnost". "Prepričan sem, da želi Kim Jong-un narediti nekaj velikega za svoje ljudi," je dejal ameriški predsednik in dodal, da te priložnosti ne bo imel več.

Trumpu bo prvo minuto vse jasno

Prav tako je zatrdil, da bo "prvo minuto" vedel, ali Kim misli resno glede miru.

Ob tem je ameriški predsednik posvaril pred previsokimi pričakovanji. "Morda ne bo uspelo. Velika možnost je, da ne bo. In še večja možnost, da bo potrebno nekaj časa, da bo to proces," je dejal. A kot je dejal, se bosta s Kimom vsaj srečala.

Kim Jong-un prispel v Singapur, priprave na srečanje Donalda Trumpa in Kima Jong-una | Avtor: epa epa

ZDA upajo, da se bo Severna Koreja čim prej v celoti, nepovratno in preverljivo odpovedala svojemu jedrskemu programu. Obseg in hitrost razorožitve sta sicer še predmet pogajanj. Severna Koreja v zameno pričakuje konec mednarodne izolacije, ki bo tej revni državi prinesel napredek in blaginjo. Za to pa bo treba odpraviti gospodarske sankcije, ki jih je proti režimu v Pjongjangu uvedla mednarodna skupnost.

Medtem ko je Trump prispel z letalom ameriških predsednikov Air Force One je Severnokorejski voditelj Kim Jong-un na singapurskem letališču Changi pristal z letalom kitajske letalske družbe Air China.

Kim Jong-un prispel v Singapur, priprave na srečanje Donalda Trumpa in Kima Jong-una | Avtor: epa epa

Kim se je nato srečal s singapurskim premierjem Lee Hsien Loongom in se mu zahvalil, ker bo gostil vrh. "Celoten svet gleda ta zgodovinski vrh med Kim Jong-unom in ZDA. Hvala za vaš iskren trud (...) da smo lahko končali priprave za vrh," je dejal Kim. Lee se mu je v zameno zahvalil za priložnost, da bo lahko gostil srečanje.

Kim bo iz Singapurja predvidoma odpotoval v torek ob 14. uri po krajevnem času, je povedal neimenovani vir, ki je seznanjen z urnikom severnokorejskega voditelja, poroča tiskovna agencija Reuters.

Papež Frančišek | Avtor: Epa Epa

Papež Frančišek je danes v Vatikanu izrazil upanje, da bo vrh ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una privedel do miru na Korejskem polotoku.

"Še enkrat želim poslati ljubljenemu narodu Koreje posebne misli prijateljstva in molitve, da bodo pogovori, ki se bodo zgodili v prihodnjih dneh v Singapurju, prispevali k razvoju pozitivne poti, ki bo zagotovila mirno prihodnost Korejskega polotoka in celotnega sveta," je dejal papež med rednim nedeljskim nagovorom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3