Svet
1 ogledov

Kim Jong Un odkriva kipa svojih prednikov

Kim jong un EPA
Severna Koreja bo danes slovesno obeležila 100. obletnico rojstva ustanovitelja države, velikega vodje Kim Il Sunga, deda sedanjega voditelja Kim Jong Una in očeta decembra umrlega Kim Jong Ila.

Sloviti obletnici je bila namenjena tudi petkova izstrelitev satelita v vesolje, ki pa se ni posrečila - raketa je eksplodirala, preden je dosegla orbito.

Mednarodna skupnost je izstrelitev severnokorejske rakete obsodila, saj naj bi šlo dejansko za preizkus balistične rakete, ki bi lahko nosila tudi jedrsko orožje, ne pa za izstrelitev vremenskega satelita, kot so to zagotavljali v Pjongjangu.

S tem je Pjongjang tudi prekršil resolucijo Varnostnega sveta (VS) ZN, ki Severni Koreji prepoveduje izstrelitve balističnih raket v vojaške namene. VS ZN je že napovedal, da bo razmislil o nadaljnjih ukrepih proti Pjongjangu.

Množici predstavili kipa

Severna Koreja se sicer že dlje časa pripravlja na slovesnosti ob 100. obletnici rojstva "velikega vodje in večnega predsednika" Kim Il Sunga, ki bodo vrhunec dosegle danes. Kimov vnuk, novi vodja Kim Jong Un je v petek v Pjongjangu pred množico več deset tisoč ljudi odkril ogromna kipa svojega deda in očeta, podobne megalomanske slovesnosti pa je pričakovati tudi danes.

Kim Il Sung je bil leta 1948 ustanovitelj komunistične Demokratične ljudske republike Koreje, ki jo je tudi vodil vse do svoje smrti 8. julija 1994. Državi je vladal s trdo, avtokratsko roko in ustvaril kult osebnosti ter dinastično nasledstvo na vrhu partije. Na čelu države ga je nasledil njegov sin, zdaj pa še vnuk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.