Svet
48 ogledov

Kip, ki je bil za Stalina preveč seksi

Kip Ženska z veslom sredi Moskve. Reuters
Četudi je bil ruski umetnik Ivan Shadr ljubljenec nekdanjega sovjetskega voditelja Josipa Stalina, a njegov kip Dekle z veslom je bil očitno preveč seksi za Stalinove oči.

Kopijo sedem metrov visokega kipa nage ženske, ki v roki drži veslo, so moskovske oblasti po 75 letih spet postavile na prvotno mesto. Kipar Ivan Shadr je kip prvič razkril leta 1934, ko so ga postavili v park Gorky ob reki Moskva v središču ruske prestolnice.

Dve leti kasneje pa so oblasti zaradi kršenja javne morale kip iz Moskve prestavile v Ukrajino in so ga na praznem mestu nadomestile z manj sporno različico, poroča Wall Street Journal.

Med drugo svetovno vojno so nadomestni kip, ki stoji ob koncu veslaškega centra, porušili. Kipar je umrl leta 1941, njegov model Vero Voloshino pa so nemške sile ujele in ubile.

Najbolj zaslužna za vrnitev prvotnega kipa je sovjetska prvakinja v veslanju in direktorica Ruske veslaške organizacije Yulia Anikeyeva. Za časnik je dejala, da je omenjeni kip tudi simbol njene organizacije. "Nihče ni popolnoma prepričan, kako je izgledala," je dejala Anikeyeva. "Spomnim se kipa ženske, ki je nosila obleke. Za mene in za vse ostale je veliko presenečenje, da jo lahko vidimo nago."

Vulgarno

Kopija je sicer dva metra višja od originala. "Zelo lepa je," pravi Anikeyeva in dodaja, da spominja na moč atletike v času Sovjetske zveze in hrati zavrača komunistične vrednote.

"Želeli smo pokazati, da sedaj živimo v drugačni državi. Zahteva, da bi morala biti oblečena - to se je spremenilo," je dodala.

Yekaterina Dyogot iz moskovske narodne galerije je za časnik ob tem povedala, je bila golota v času Sovjetske zveze dovoljena, prepovedano pa je bilo namigovanje na seks. Slednje so označevali za vulgarno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.