Svet
48 ogledov

Kirurg 32 otrok operiral brezplačno

operacija kirurg Shutterstock
Italijanski kirurg Bruno Murzi je v preteklih 15 letih kar sedemkrat prišel v reški klinični center, da bi operiral otroke, katerih primeri so bili preveč zapleteni za hrvaške zdravnike.

Bruno Murzi je nedvomno junak med zdravniki. V preteklih 15 letih je sedemkrat prišel reševat življenja otrok, ki jim hrvaški zdravniki niso znali pomagati. Do zdaj je operiral že 32 otrok, ki so imeli hude težave s srcem, in prav vsem je pomagal brezplačno. "Sodelovanje s Murzijem se je začelo med vojno. Delal je kot prostovoljec in vse pogosteje začel prihajati na Reko, medtem pa je usposabljal naše zdravnike," je povedal pediater Neven Čače in dodal: "Rešuje življenja in to počne zastonj. Naši pacienti načeloma hodijo na njegovo polikliniko v Massi, a to staršem predstavlja velike stroške, zato pogosto pride kar sem, da bi jim prihranil denar."

Murzi, ki je osrečil že ogromno staršev, svojega dela ne vidi kot službo, temveč kot poslantsvo. Zelo rad pomaga bolnim otrokom, njihovi starši pa ne vedo, kako bi se mu zahvalili. "Spoprijateljil sem se z reškimi zdravniki in prav zato zelo rad pomagam otrokom, ki so v njihovi oskrbi," je povedal.

Komentarjev 4
  • rivkah 18:43 02.oktober 2012.

    Sodelovanje "s" Murzijem... hmm, osnove slovenskega jezika?Drugače pa lep članek. Kirurg pa je seveda legenda!

  • Erika Brecelj 18:43 02.oktober 2012.

    Joj "mirko" to je pa vendarle povsod! Član družine nam je zelo zbolel in vse kar so v bolnišnici zanj storili v sklopu obveznega zdravstva je to, da so ga prepričali, da boljše ne bo nikoli n ga odslovili naj ...prikaži več se sprijazni živeti s to bolečino in težavami. Nakar smo se obrnili na osebnega zdravnika, ki nas je napotil k svojemu kolegu in ta nas je napotil naprej k svojemu znancu, doktorju. Plačali velikokrat po tisoč evrov takorekoč pod pultom, da nam je predpisal celoletni tretma po njegovem delovniku v eni od državnih zdravstvenih ustanov. Tretma je res zelo pomagal in prepričana sem, da bi ta tretma, če bi država funkcionirala pravilno in ne bila izropana in pokvarjena, moral pripadati vsakemu v okviru rednega zdr. zavarovanja. Tako pa so po diagnozi to povsem zatajili in rekli, da naj se pacient sprijazni s tem. Sem pa prepričana, da v kolikor bi bil tam kateri od ministrov ali menedžerjev, bi mu ta tretma predpisali. Pokvarjenih doktorjev, ki radi služijo pod pultom, je pa ogromno.

  • mirko 16:13 02.oktober 2012.

    Kolikor sem seznanjen od svojca v Rijeki, ki dela v tej bolnišnici na kardiološkem oddelku- kirurgija, kot asistent, se prav tam dogaja eno zelo veliko podkupovanje kirurgov s strani pacientov, da si s tem skrajšajo čakalno dobo za operacijo srca. ...prikaži več Mnogi, ki pa nimajo denarja in se jim zaradi korupcije čakalna doba na operacijo podaljšuje, pa umrejo preden so operirani.