Svet
12 ogledov

Kirurgi prvič presadili obe nogi

Pedro Cavadas
1/4
EPA
Španski kirurgi so kot prvi na svetu opravili transplantacijo obeh nog pri pacientu, ki se je poškodoval v prometni nesreči.

Zdravnik Pedro Cavadas in njegova skupina so v španski bolnišnici La Fe Hospital v nedeljo zvečer začeli prvo tovrstno operacijo na svetu. Trajala je 14 ur, saj so morali povezati kosti, živce in vsa tkiva. Pacient, ki je izgubil obe nogi nad koleni v prometni nesreči, je tako dobil nogi donatorja, poroča LA Times.

Sicer bodo zdravniki šele čez nekaj mesecev lahko potrdili, ali je operacija uspela, vendar kot pravi Cavadas, bi pacientovo telo nogi že zavrnilo, če mu ne bi ustrezali. Operacija bo tudi povsem spremenila pacientovo življenje, saj mu proteze ne bi pomagale. Teh mu niso mogli namestiti, saj je v nesreči izgubil večino obeh nog.

Cavadas je sicer tudi pionir pri presaditvi obraza, ki jo je opravil kot prvi v Španiji, kot prvi na svetu pa je pri omenjeni transplantaciji vključil tudi jezik in čeljusti donatorja.

Presaditve organov sicer veljajo za enega od najradikalnejših in najdražjih načinov zdravljenja. V Sloveniji jih opravljamo od leta 1970, ko smo izvedli prvo uspešno presaditev ledvice živega darovalca. Kdaj lahko presaditev nog pričakujemo tudi pri nas, pa za zdaj ni znano.

Pri nas manj posegov kot drugod

Po podatkih zavoda za presaditve organov in tkiv smo letos do konca maja presadili 19 ledvic, osem jeter in devet src. Pravijo, da so v Sloveniji rezultati zelo dobri, vendar “je število opravljenih presaditev na število prebivalcev v primerjavi z razvitimi evropskimi državami še vedno majhno. Eden od poglavitnih vzrokov za to so krajši čakalni seznami in število ugotovljenih umrlih darovalcev.

Do lani je bilo v Sloveniji opravljenih 872 presaditev ledvic, 112 presaditev srca in 162 presaditev jeter. Leta 2003 so enkrat presadili pljuča, do lani pa štirikrat trebušno slinavko. V začetku junija smo imeli na čakalnem seznamu 107 prosilcev za presaditev ledvic, 46 za presaditev srca in 13 za presaditev jeter.

 

Komentarjev 1