Svet
11 ogledov

Kirurgom zagorel pacient

kirurgi Shutterstock
Zagrebškim srčnim kirurgom je na operacijski mizi zagorel pacient, ker niso dovolj dolgo počakali, da izhlapijo vse kemikalije za sterilizacijo. Bolnik jih ni tožil.

Med rutinsko operacijo prsnega koša je pred kratkim srčnim kirurgom na zagrebški kliniki Rebro zagorel bolnik, so potrdili za hrvaški Jutarnji list. Vključile so se celo protipožarne naprave, vgrajene v sodobnih operacijskih dvoranah, potem ko zdravniki niso čakali dovolj dolgo, da izhlapijo vse kemikalije za sterilizacijo, tako da so se z aktiviranjem električnega noža vneli hlapi, ki so bili še vedno na koži pacienta. Zdravniki so hitro pogasili plamen, poškodbe pa niso smrtno nevarne, so zagotovili na kliniki.

"Res je, pred mesecem in pol je kirurgom med rutinskim čiščenjem rane po operaciji bolnik zagorel. Incident je prijavljen uradu kliničnega centra za kakovost, kar je standardni postopek pri nas," je povedal Bojan Biočina, vodja Klinike za kardiokirurgijo. Biočina dodaja, da se nič ni pometlo pod preprogo niti tega nihče ni nameraval, ampak so sprožili postopek, kar je pogosto pri nadzoru kakovosti na kliniki, ko se zgodi nekaj nenavadnega. Pravi, da se bolnik ni pritožil in da, vsaj za zdaj, niti bolnišnica niti zdravniki niso prijavljeni Hrvaški zdravniški komori, prav tako ni vložena obtožnica.

Čeprav ni pogosto, da bi bolniki zagoreli, podatki iz ZDA kažejo, da imajo tam vsako leto več kot 600 takšnih primerov. Zato ameriška agencija za hrano in zdravila zahteva redna posodabljanja postopkov izogibanja požarov v kirurških dvoranah, še piše časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.