Svet
6 ogledov

Kitajci se igrajo z virusi

Preiskava virusa nove gripe je pokazala, da povzroči hujše simptome kot virus na Žurnal24 main
Znanstveniki so kitajske raziskovalce označili za „neodgovorne“, saj so v laboratorjiju ustvarili nove seve virusa gripe.

Discole.tv poroča, da so Kitajci v laboratoriju združili virus ptičje in navadne gripe 2009/H1N1. Znanstveniki so njihovo dejanje močno kritizirali, saj bi lahko vodilo v katastrofo. "Če bi virus ušel iz laboratorija, bi povzročil pandemijo, ki bi pobila na milijone ljudi,“ piše portal.

"Pravijo, da bi s tem dejanjem radi pomagali pri razvijanju cepiva. V resnici pa jih vodijo slepe ambicije, v ozadju katerih pa ni kančka zdrave pameti,“ je povedal strokovnjak Robert May, član londonskega Royal Societyja, združenja znanstvenikov. 

Ko dva virusa okužita isto celico, lahko pride do izmenjave genetskega materiala in s tem do razvoja hibridov. Združitev virusov je izvedla ekipa profesorja Hualana Chena, ki je poskušala izvedeti, kaj se zgodi, ko se neka žival, na primer prašič, okuži z dvema različnima virusoma. "„Študija je pokazala, da ima virus H5N1, ko z virusom človeške gripe izmenja material, potencial za razvoj prenosljivosti,“ pravi Chen in dodaja: "To nam pove, da moramo svojo pozornost usmeriti k odkrivanju hibridov.“

"Težko je reči, ali je pot do tega enostavna. Ampak glede na to, da sta virusa H5N1 in 2009/H1N1 v naravi navzoča, obstaja možnost združitve,“ je še izjavil Kitajec in izdal, da je iz njihovega testa nastalo kar 127 različnih virusnih hibridov, od teh je bilo nalezljivih le pet.

Profesor Simon Wain-Hobson, z inštituta Pasteur Institute, pa opozarjajo, da so lahko vsi hibridi človeku potencialno nevarni. "Njihovo delo je zelo impresivno, a ne zavedajo se, kaj delajo. To je zelo zaskrbljujoče,“ je še dodal Wain-Hobson.

Komentarjev 2
  • privat 10:10 05.maj 2013.

    kot da so oni edini ki se igrajo...

  • Boschtjan Zupanchich 21:51 04.maj 2013.

    igrajo se z HUUUUUDIM Ognjem !!! Slepi, nepoučeni ljudje !