Svet
12 ogledov

Kitajci v spodnjicah izzivali Američane

Ameriška vojaška ladja USNS Impeccable je doživela bližnje srečanje s kitajsko m Žurnal24 main
ZDA so kitajsko mornarico obtožile, da so njihova plovila nadlegovala ladjo ameriške mornarice, kitajski mornarji pa naj bi se pri tem še nespodobno vedli.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je pet kitajskih ladij v nedeljo v Južnokitajskem morju manevriralo nevarno blizu neoborožene ladje ameriške mornarice, kar je bil po njihovih navedbah očiten poskus nadlegovanja ameriške posadke. State Department je zaradi incidenta že protestiral pri kitajskih oblasteh.

"To je bil lahkomiseln, nevaren manever, ki je bil neprofesionalen" in je kršil mednarodno pravo, je novinarjem danes povedal tiskovni predstavnik Pentagona Bryan Whitman. Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Robert Wood je medtem sporočil, da je ameriško veleposlaništvo v Pekingu že v nedeljo vložilo protestno noto pri kitajskih oblasteh.

Kot je še pojasnil Whitman, se je ena izmed petih kitajskih ladij ameriški približala na manj kot osem metrov, kitajska posadka pa se je slekla do spodnjega perila. Poleg tega so Kitajci v vodo na pot ameriške ladje metali kose lesa.

Manjše kitajske ladje, ki so bile podobne ribiškim, niso bile označene z vojaškimi simboli, ameriški USNS Impeccable pa je po navedbah ameriškega obrambnega ministrstva v mednarodnih vodah izvajal rutinske operacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.