Svet
12 ogledov

Kitajke rojevajo v ZDA

Žurnal24 main
Kitajke so plačevale, da so lahko svojega otroka rodile v ZDA, saj je ta s tem dobil ameriško državljanstvo. Kako razširjen je ta pojav, ameriške oblasti zgolj ugibajo.

V mestu San Gabriel v Kaliforniji so oblasti zaprle dom, kamor so prihajale noseče Kitajke rojevat svoje potomce. Ženske, ki so v ZDA prišle z veljavnim turističnim vizumom in so iz dokaj premožnih družin, so za storitve, ki so jih bile deležne v omenjenem domu, plačale več deset tisoč dolarjev.

Po besedah mestnega inšpektorja Claytona Andersona so za ženske dobro poskrbeli, prostori v objektih pa so bili urejeni in čisti. "Nikoli še nisem videl česa takega. Točnega števila ljudi, ki so prebivali v hiši, nismo mogli določiti," je dejal Anderson. Oblasti so ob vstopu v objekte naletele na večje število žensk in dojenčkov. Po zaprtju doma so jih namestili v bližnjem motelu, od koder so odpotovale nazaj na Kitajsko.

Nosečnice prihajale, mamice odhajale
V soseski se je že dalj časa govorilo o velikem številu nosečnic, ki so se kot po tekočem traku vrstile v nekaj vrstnih hišah. Kitajke so namreč v ZDA prišle rodit, počakale, da so njihovi otroci prejeli ameriško državljanstvo, in se vrnile v domovino.

Kako razširjena je tovrstna oblika "nosečniškega turizma", je težko oceniti, pravijo strokovnjaki za priseljevanje. Na Kitajskem, v Mehiki in Južni Koreji podjetja ponujajo strankam pakete, v katere so vključeni zdravniki, zavarovanje in poporodna oskrba v ZDA.

Pod vprašajem 14. amandma
Medtem se je že razplamtela razprava o ukinitvi 14. amandmaja, po katerem otroci, rojeni v ZDA, samodejno dobijo ameriško državljanstvo. Otroci lahko po dopolnjenem 21. letu starosti vložijo zahtevek za pridobitev državljanstva tudi za starše.

Zakaj se Kitajke odločajo za rojevanje v ZDA, ameriške oblasti ne vedo. Domnevajo pa, da gre za nekakšno zavarovanje, izhod v sili, če bi morale zapustiti Kitajsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.