Svet
14 ogledov

Kitajska: 90 žrtev poplav

1/11
Žurnal24 main
V poplavah, ki so prizadele jug Kitajske, je umrlo najmanj 90 ljudi, okoli 1,4 milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Po podatkih pristojnih oblasti v devetih regijah na jugu Kitajske pogrešajo okoli 50 ljudi. Narasle vode v številnih rekah ogrožajo okoliška območja, zato so iz nižje ležečih predelov že evakuirali okoli 1,4 milijona prebivalcev. Poplave so doslej v celoti prizadele okoli 5,5 milijona ljudi. Vremenoslovci napovedujejo, da prizadeto regijo čaka še več hudih neurij, ki bodo predvidoma trajala do nedelje popoldne.

Eni reševali, drugi igrali poker
Vojaki so v soboto dopoldne iz neke osnovne šole v provinci Fujian rešili okoli 1000 učencev, poročajo tamkajšnji mediji. Medtem ko se številni reševalci trudijo priti do odročnih krajev in pomagati ljudem, pa so nekateri naravno katastrofo izkoristili za lenarjenje pri delu. Kitajske oblasti so namreč devet reševalcev ujele pri igranju pokra v času, ko bi morali pomagati pri evakuaciji ljudi. Omenjene reševalce po poročanju medijev čaka stroga kazen.

Zaradi močnih padavin in neurij so uničeni številni rezervoarji in avtoceste. Poleg tega prihaja tudi do izpadov elektrike. Številni zemeljski plazovi so pod sabo pokopali hiše in ljudi. Deževno obdobje, ki se je na tem območju začelo maja, sicer sledi najhujši suši v tem stoletju na območju južnih provinc Yunnan, Guizhou in Guangxi. Suša je prizadela okoli 61 milijonov ljudi, pri čemer jih je okoli 12 milijonov ostalo brez pitne vode, pet milijonov hektarjev zemlje pa je bilo popolnoma izsušenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.