Svet
19 ogledov

Kitajska in Tajvan pišeta zgodovino

Se bosta Vincent Siew in Hu Jintao zapisala v zgodovino kot začetnika mirovnega Žurnal24 main
Kitajski predsednik Hu Jintao se je sestal s tajvanskim podpredsednikom Vincentom Siewom, kar je prvo državniško srečanje v zgodovini teh dveh sprtih držav.

Državnika sta se uradno srečala ob robu poslovne konference, ki poteka na kitajskem otoku Hainan. Hu Jintao in Vincent Siew sta se sicer sestala le za kratek čas, a prelomnost dogodka ni zato nič manjša. "Upam, da bo najin sestanek okrepil medsebojno razumevanje obeh strani in zagotovil ugodna tla za razvoj medsebojnega zaupanja," je pred srečanjem dejal Siew.

Luč na koncu predora?
Zgodovinski stisk roke kitajskega predsednika in tajvanskega podpredsednika omogoča priložnost za otoplitev že dolgo napetih odnosov med Kitajsko in Tajvanom. Jabolko spora leži v kitajski državljanski vojni, ki se je končala leta 1949, ko so na Kitajskem zavladali komunisti, privrženci njim nasprotnega gibanja Kvomintang pa so prebegnili na otok Tajvan in tam razglasili svojo državo, ki pa je uradna Kitajska ne priznava. Tajvan se že več desetletij bojuje za mednarodno priznanje s strani drugih držav in za to, da bi dobil sedež v OZN, vendar je pri tem bolj ko ne neuspešen. Pred kratkim je na tajvanskih predsedniških volitvah zmagal kandidat stranke Kvomintang, ki zadnja leta ni več naklonjena razglasitvi tajvanske neodvisnosti. Volilni premik je verjetno botroval tudi sobotnemu zgodovinskemu srečanju.

Kitajski predsednik in avstralski premier o perečem vprašanju kitajskega odnosa do Tibeta © Reuters

 
Kitajci zagovarjajo politiko do Tibeta
Kitajski predsednik Hu Jintao se je srečal tudi z avstralskim predsednikom vlade Kevinom Ruddom . Hu je znova zagovarjal zatrtje upora v Tibetu in poudaril, da je ta problem povezan s separatizmom in ne s človekovimi pravicami. "Naš spor z dalajlamovo kliko ni etnični problem, prav tako ne verski problem niti problem človekovih pravic," je dejal Hu na srečanju z avstralskim premierjem Kevinom Ruddom.

Ob odprtju regionalnega foruma v Boau na kitajskem otoku Hainan je dejal, da je njegova država miroljubni velikan, ki se ne bo nikoli vmešavala v notranje zadeve drugih držav. Poudaril je tudi, da se kitajske obrambne politike ni treba bati in da se njegova država ne bo nikoli širila na račun drugih.

 
 

Nobena odgovorna država ne bi mirno gledala takšnih zločinov, ki grobo posegajo v človekove pravice, grobo motijo družbeni red in ogrožajo življenje in varnost lastnine množic.

Hu Jintao

 
Kitajski predsednik je prepričan, da gre za vprašanje, ali ohraniti enotnost države ali razdeliti domovino. Med nedavnimi nasilnimi protesti v Tibetu so tibetanski izgredniki po podatkih kitajskih oblasti ubili 18 civilistov in dva policista, tibetanski voditelji v izgnanstvu pa trdijo, da je bilo v nemirih ubitih okoli 150 ljudi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.