Svet
211 ogledov

Kitajska in ZDA v boj za premoč v Južno kitajskem morju

Spratly islands EPA
Kitajska je v preteklih dveh letih z nasutjem peska ustvarila 800 hektarjev kopnega v Južno kitajskem morju. Otoki so nastali v območju, ki si ga želi lastiti več držav, nad dejanjem Kitajske pa so najbolj zaskrbljene ZDA.

Za otoke v Južno kitajskem morju se že leta bori več držav. Do napetosti prihaja predvsem zaradi otokov Spartly, ki si jih želi lastiti kar šest držav (Brunej, Kitajska, Malezija, Filipini, Tajvan in Vietnam). Ob tem se tudi ZDA vključujejo v spor z nadzornimi letali in vojaškimi ladjami, ki "opazuje in nazdira" stanje v Južno kitajskem morju. Tako ameriške oblasti z budnim očesom spremljajo kitajske poskuse prilastitve spornih otokov.

Spratly islands | Avtor: maps.google.com maps.google.com

ZDA ne priznavajo vojaških oporišč in dodatnih otokov, ki jih je Kitajska zgradila v zadnjih letih. Tako je prišlo sedaj do incidenta med ameriško vojsko in kitajsko mornarico, ko je želelo nadzorno letalo preleteti eno novonastalih otokov v Južno kitajskem morju.

"Tukaj kitajska mornarica ... izginite!"

Do incidenta je prišlo med snemanjem ekipe ameriške televizijske postaje CNN. Veččlanska novinarska ekipa naj bi za neko oddajo posnela delovanje na vojaškem letalu in ob tem postala priča osmih opozoril kitajske mornarice. Otoki, ki jih je nasula Kitajska so nastali na odprtem morju, ki naj bi bilo prosto dostopno vsem, a sedaj iz varnostnih razlogov kitajska vojska ne dopušča več poletov čez območje.

Pentagon je za CNN povedal, da ne bo prenehal z leti nad novonastalimi otoki, še več, svojo vojaško prisotnost želijo podkrepiti še z ladjami, ki naj bi patruljirale med otoki.

Kitajska želi pokazati svojo vojaško moč

Michael Morell, namestnik direktorja CIA, je potrdil, da bodo kitajsko početje v Južno kitajskem morje v prihodnje nadzorovali še natančneje: "Take konfrontacije lahko privedejo do zelo slabih posledic. Agresivno početje Kitajske bi lahko tudi privedlo do vojne, čeprav to ni v našem, niti v njihovem interesu, ampak lahko bi se zgodilo." 

Komentarjev 3
  • jozicamurn 20:14 02.februar 2017.

    Kaj pa dela ZDA v JUŽNO-KITAJSKEM morju?

  • wolf.ata 20:09 02.februar 2017.

    ha,ha,ja,sezidat zid okoli Eu na morju in tleh

  • ennanova 10:11 22.maj 2015.

    Potapljanje ladjic v SredozemljuEvropska unija bo skušala že dolgo poznano igrico “potapljanja ladjic” zdaj odigrati tudi v resničnem svetu. Da bi preprečili množične prebege migrantov iz Afrike v Evropo, bodo evropske sile, v katerih bo sodelovala tudi slovenska ladja ...prikaži več Triglav, …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/2295-potapljanje-ladjic-v-sredozemlju