Svet
288 ogledov

Kitajska komunistična partija bi Xi Jinpingu omogočila neomejeno obast

kitajska narodna skupščina wen jiabao xi jinping Reuters
Kitajska komunistična partija je predlagala odpravo omejitve dveh zaporednih predsedniških mandatov,.

Trenutni predsednik Xi Jinping bi po spremembah, ki jih predlaga kitajska komunistična partija, na čelu države ostal tudi po letu 2023. O predlogu, da bi ukinili omejitve dveh zaporednih predsedniških mandatov, bodo odločali na plenarnem zasedanju ljudskega kongresa. Xi, ki je tudi vodja stranke, je namreč na položaju kitajskega predsednika od leta 2013, v skladu s trenutno ustavo pa bi moral položaj zapustiti leta 2023.

Centralni komite partije je zato po poročanju kitajske tiskovna agencija Xinhua predlagal, da bi iz ustave umaknili določbo, da lahko predsednik služi zgolj dva zaporedna petletna mandata. Določba pa naj bi po pisanju medijev bi veljala tudi za podpredsednika.

Centralni komite je po poročanju STA že pred tem predlagal, da bi v ustavo vpisali "Xi Jinpingovo misel o socializmu s kitajskimi značilnostmi za novo dobo".

Kitajska komunistična partija je Xijevo misel na oktobrskem kongresu vpisala v partijski statut, s čimer ga je povzdignila na panteon kitajskih voditeljev ob bok ustanovitelju ljudske republike Mao Zedongu in arhitektu tržnih reform Deng Xiaopingu. Deng Xiaoping je doslej edini kitajski voditelj, katerega ime je bilo skupaj z njegovo teorijo vpisano tako v partijski statut kot v ustavo.

Ustavne spremembe mora potrditi ljudski kongres, ki se bo na letnem plenarnem zasedanju sestal 5. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.