Svet
322 ogledov

Kitajska ne bo sklepala kompromisov

trgovinska vojna Kitajska ZDA Profimedia
Kitajska glede suverenosti in varnosti ni pripravljena na kompromise z ZDA, je danes sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Kitajski in ameriški zunanji minister se bosta danes sestala na Aljaski, ki bo prvo srečanje med ameriško administracijo in kitajsko vlado na visoki ravni od nastopa mandata predsednika ZDA Joa Bidna.

 

Joe Biden | Avtor: epa epa
Kitajska zavrača mednarodne kritike glede kršitev človekovih pravic ujgurske manjšine na severovzhodu države v Xinjiangu, zmanjševanjem demokratičnih pravic v Hongkongu, vse agresivnejšo politiko do Tajvana ter ravnanja na Južnokitajskem morju. "Kitajska ne bo sklepala kompromisov pri vprašanjih svoje suverenosti, varnosti in interesov," je danes pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Zhao Lijian.

 

Xi Jinping | Avtor: epa epa
Zaenkrat tudi Bidnova administracija še ni pokazala znakov morebitnega popuščanja v odnosih do Kitajske. Tudi danes strokovnjaki ne pričakujejo premikov v tej smeri, čeprav Združene države dopuščajo možnost kompromisov pri vprašanjih skupnega interesa, kot so podnebne spremembe.

 

 

Napetosti v odnosih med Združenimi državami in Kitajsko se sicer stopnjujejo že iz časa Trumpove administracije, saj je Trump stopnjeval pritiske z uvedbo trgovinskih carin, podporo Tajvanu in Hongkongu ter glasnim opozarjanjem na kitajsko grožnjo pri njihovem hitrem razvoju tehnologije, upoštevajoč tudi kršitve človekovih pravic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.