Svet
504 ogledov

Kitajska: Preizkušamo zmožnosti prevzema oblasti nad otokom

Tajvan Kitajska vojaške vaje Profimedia
Kitajska z vojaškimi vajami, ki jih od srede izvaja v bližini Tajvana, preizkuša svoje zmožnosti za prevzem nadzora nad otokom, je danes sporočil Peking.

Kitajska vojska je v okviru vaj obkrožila Tajvan z vojaškimi letali in ladjami. Tajvanske oblasti danes poročajo tudi o vnovičnem vplutju kitajskih čolnov v vode okrog dveh manjših otokov.

Dvodnevne vojaške vaje so preizkus "zmožnosti prevzema oblasti (...) in prevzema nadzora nad ključnimi ozemlji", je danes sporočil tiskovni predstavnik kitajske vojske Li Xi, potem ko je vojska že v sredo kot cilj vaj navajala testiranje bojne pripravljenosti v zraku in morju ter zmožnosti napada na ključne cilje.

Ladje in letala naj bi se približala Tajvanu s severa, juga in vzhoda, obenem pa prišla zelo blizu tudi manjšim tajvanskim otokom, kot je Kinmen, ki je od kitajske celine oddaljen le nekaj kilometrov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Obalna straža Tajvana je danes že poročala, da so štirje kitajski čolni vstopili v vode s prepovedjo dostopa okrog dveh manjših tajvanskih otokov, še dva pa sta jim v bližini nudila podporo. Šlo naj bi za že osmo tovrstno vplutje ta mesec. "Pozivamo Kitajsko, naj se samoomejuje in ustavi to neracionalno vedenje," so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kitajska je kot svarilo novemu tajvanskemu predsedniku Lai Ching-teju, naj ustavi svoja prizadevanja za uradno neodvisnost Tajvana. Ta od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja in napoveduje vnovično vzpostavitev nadzora, po potrebi tudi s silo.

Evropska unija, ZDA in Združeni narodi so v odzivu predvsem pozvali k zadržanosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • jakec42 16:26 24.maj 2024.

    Tako velike države pa še imajo ozemeljske težnje,ljudje naj živijo v tisti državi a katero se je odločila večina,politikom pa je dolgčas,pa vse zakomplicirajo in ustvarjajo konflikte brez potrebe!

  • bobubob 10:07 24.maj 2024.

    NATO pa na severu vadi, kako se razširiti še dlje proti Rusiji. Pravzaprav vadimo z njim tudi mi, saj 'smo' v isti vreči. Samo še čakam, kdaj se bo našel nekdo, ki bo objavil, po vzoru Nemcev, da predajamo svojo ...prikaži večo vojsko v upravljanje tujcu pod krinko 'enotnega vojaškega poveljstva'. Podobno kot želijo predati poveljstvo zdravstva v roke WHO. Le zakaj bi se trudili sami, naj raje delajo drugi namesto nas, kajne...socializem po meri (lenega in pišmeuharskega) 'jedrno odgovornega' človeka...

  • Friderik1950 09:07 24.maj 2024.

    Pred dnevi ata dva izkušena diplomata na Nora24 govorila o Rusiji in Kitajski, pri čemer sta povdarila, da je potrebno razumeti, da gre za dva imperija z vseni imperialnimi težnjami in značilnostmi. Svet se bo enostavno moral postaviti na noge ...prikaži več in se odrečti uslugam Kitajske in s tem oslabiti njeno moč. Tudi sam sovražim Kitajce, s kovidom so mi vzeli dobro počutje z dokaj dobro kondicijo pri vstopu v penzijo in tri leta življenja polna načrtov. Pizda jim je m.......