Svet
1308 ogledov

Kitajska ne dovoli več preiskave glede izvora koronavirusa

Laboratorij v Wuhanu Epa
Peking je danes zavrnil načrt Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za drugo fazo preiskave o izvoru novega koronavirusa na Kitajskem.

Druga faza preiskave o izvoru novega koronavirusa na Kitajskem, ki jo je Peking zavrnil, predvideva, da bi strokovnjaki pregledali tudi laboratorij v Wuhanu. "Ne bomo sprejeli takšnega načrta iskanja izvora virusa, saj v določenih delih ni v skladu z zdravo pametjo in ne spoštuje znanosti," je povedal namestnik kitajskega zdravstvenega ministra Zeng Yixin.

Povedal je, da je bil osupel, ko je prvič prebral načrt WHO, ker je v njem hipoteza, da je zaradi kitajskih kršitev laboratorijskih protokolov virus med raziskovanjem ušel iz laboratorija, poročajo tuje tiskovne agencije. "Upamo, da bo WHO resno ponovno pregledala razmisleke in predloge kitajskih znanstvenikov ter ugotavljanje izvora covida-19 izvajala kot znanstveno vprašanje in se znebila političnega vmešavanja," je dejal Zeng. Dodal je, da Peking nasprotuje politizaciji študije.

Namestnik kitajskega zdravstvenega ministra ter drugi kitajski uradniki in znanstveniki so WHO pozvali, naj iskanje izvora novega koronavirusa razširi tudi na druge države.

Maja je ameriški predsednik Joe Biden naročil, naj strokovnjaki poiščejo odgovore na vprašanja o izvoru, češ da ameriške obveščevalne agencije zasledujejo konkurenčne teorije, ki bi lahko vključevale možnost laboratorijske nesreče na Kitajskem. 

"Menimo, da je uhajanje virusa iz laboratorija zelo malo verjetno, zato ni treba vlagati več energije in truda v povezavi s tem," pa je dejal vodja kitajske skupine v strokovni skupini WHO Liang Wannian.

WHO je pod vse večjim pritiskom, da naj uvede novo, bolj poglobljeno preiskavo izvora covida-19. Organizacija je namreč šele januarja letos, več kot leto po tistem, ko se je novi koronavirus prvič pojavil, v Wuhan poslala ekipo neodvisnih mednarodnih strokovnjakov, ki naj bi skupaj s kitajskimi kolegi preiskali izvor pandemije. A preiskava je bila ves čas tarča kritik, da je prepozna ter za povrhu še nepregledna in preveč pod nadzorom Pekinga, poročilo pa ni prineslo enoznačnih zaključkov. Teorija o tem, da je virus nastal v enem od kitajskih laboratorijev, je v njem ocenjena kot "skrajno neverjetna".

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • miho 09:19 22.julij 2021.

    Če bi bil koronavirus naraven, Kitajci ne bi imeli razloga za oviranje preiskave izvora koronavirusa na Kitajskem, tako pa postaja vse bolj očitno, da virus ni pobegnil iz laboratorija, kot se piše, ampak, da je bil umetno ustvarjen in nato ...prikaži več namerno razširjen med ljudi, verjetno v okviru politično promoviranega inženiringa s kakšnimi mračnimi in nečednimi nameni in motivi.