Svet
6 ogledov

Kitajska rešuje evro, a ne bo "kupila" Evrope

Angela Merkel in Wen Jiabao EPA
Kitajski premier Wen Jiabao je danes dejal, da je Kitajska pripravljena pomagati Evropi pri njenem boju z dolžniško krizo, ob tem pa poudaril, da nima ne sredstev ne namena za "nakup Evrope".

S tem se je Wen Jiabao odzval na vse večjo zaskrbljenost glede naraščajočega obsega kitajskih investicij v močno zadolženem območju evra.

Nekateri se bojijo, da pripravljenost Kitajske na pomoč Evropi pomeni, da si želi drugo največje gospodarstvo na svetu kupiti Evropo, je na nemško-kitajskem gospodarskem forumu v južnokitajskem mestu Guangzhou opozoril kitajski premier.

"Ta zaskrbljenost ni skladna z realnostjo. Kitajska nima tega namena in tega niti ni sposobna," je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska prodira na evropska tla

Nedavni val naložb kitajskih podjetij in z državnimi sredstvi podprtih skladov dejansko skrbi mnoge Evropejce. Bojijo se namreč, da bo Peking na ta način pridobil preveč vpliva na evropska gospodarstva.

V okviru zadnje tovrstne investicije je denimo kitajsko državno podjetje pristalo na nakup 25-odstotnega deleža portugalskega državnega elektrodistributerja, za kar bo odštelo 387 milijonov evrov.

Kitajsko vidijo kot rešiteljico evra

Današnjega foruma se je v okviru svojega tridnevnega obiska, katerega namen je okrepiti kitajsko zaupanje v staro celino, udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Evropski voditelji so Kitajsko, ki ima največje devizne rezerve na svetu, že pozvali, naj investira v mehanizem za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju skupne evropske valute.

Kitajska se za zdaj k temu še ni uradno zavezala, je pa Wen že v četrtek dejal, da razmišljajo o pomoči zadolženim državam z evrom, vendar prek Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Komentarjev 2