Svet
23 ogledov

Kitajska še 10 milijard več za obrambo

Kitajska vojska šteje 2,3 milijona pripadnikov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kitajska bo letos obrambni proračun ojačala za več kot 10 odstotkov. Čeprav ga uradne številke uvrščajo na drugo mesto, je po ocenah tujih strokovnjakov kitajski proračun za obrambo kar za polovico večji od ameriškega.

Kitajska bo letos proračun za obrambo povečala za 11,2 odstotka na 670,2 milijarde juanov, kar znaša 106,4 milijarde dolarjev. To je okoli 10 milijard dolarjev več kot lani, je danes sporočil tiskovni predstavnik kitajskega ljudskega kongresa Li Zhaoxing. Kitajski proračun za obrambo bo tako prvič presegel sto milijard dolarjev.

Neuradno: Kitajski proračun za obrambo je enkrat višji kot ameriški

Uradne številke kitajski proračun za obrambo uvrščajo na drugo mesto, tik za ameriškim. A po navedbah tujih strokovnjakov naj bi Kitajska za obrambo namenila 50 odstotkov več sredstev kot ZDA, saj uradne kitajske številke ne obsegajo sredstev, namenjenih jedrskim silam in nekaterim drugim programom.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:52 04.marec 2012.

    Iz telih 10 miljard dobiš toćno 4 letalonosilke 2 bojni ladji in 4 križarke po kitajskih cenah , potem bo pa mir , ko bo rdeča zastava zaplapolala po svetovnih morjih !