Svet
9 ogledov

Kitajska še letos z letalonosilko

Tristometrsko letalonosilko opremljajo v pristanišču Dalian in velja za eno najs Žurnal24 main
Kitajski general Chen Bingde je potrdil, da Kitajska razvija svojo prvo letalonosilko.
Vse veliki narodi na svetu imajo svoje letalonosilke - te predstavljajo simbol veličine države.
Eden od kitajskih generalov

Osnova za prvo in edino kitajsko letalonosilko je nedokončana sovjetska letalonosilka Varyag. Ta je po razpadu Sovjetske zveze pripadla Ukrajini, ta pa jo je pred nekaj leti za slabih 14 milijonov evrov prodala Kitajskemu podjetju.

Ladjo, ki ni vsebovala motorjev ali elektronike so prodali zasebnemu podjetju, v času prodaje pa se je ugibalo, da bo ladja uporabljana kot plavajoči kazino ob kitajski igralniški meki Macau.

Plula že letos, operativna čez nekaj let
Ladja bi lahko zaplula že letos, ugibajo tuji analitiki, vseeno pa naj bi trajalo še kar nekaj časa, preden bodo izpopolnili sistem vzletanja in pristajanja. Tega se morajo naučiti tudi kitajski piloti.

Po poročanju BBC pa je kitajska ljudska armada zadnja leta veliko investirala v podmornice. Kmalu naj bi predstavila tudi prvo "morilko letalonosilk" na svetu, balistično raketo, namenjeno potapljanju letalonosilk do 1.500 kilometrov od obale. Poleg tega Kitajska na podlagi sovjetskih načrtov razvija svoja nevidna letala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.