Svet
68 ogledov

Kitajska se pripravlja na vojno

Kitajska mornarica Reuters
Kitajski predsednik Hu državni mornarici polaga na srce: dobro se pripravite na morebitne spopade z drugimi državami, ki utegnejo biti že kmalu.

Kitajska mornarica se pospešeno pripravlja na bojevanje, je potrdil predsednik Hu Jintao. Kitajska ima odprtih nekaj "front" z drugimi narodi v južnokitajskem morju. Politična napetost narašča tudi v odnosu do ZDA, ki želi okrepiti svojo vlogo na tem delu regije. "Nihče tukaj ne išče pretepa," se je slikovito izrazil predstavnik Pentagona John Kirby in nadaljeval, da vseeno popolnoma razumejo težnjo po razvoju militantnih sil. Predstavniki ZDA in Kitajske se prav te dni pogovarjajo glede vojaških zadev.

Kitajska je pred kratkim dobila prvo letalonosilko, precej glasna pa je postala tudi glede svojih pomorskih ambicij, poroča BBC. Hu je na sestanku predstavnikov obrambnih sil države dejal, da mora mornarica pospešiti svojo preobrazbo v bolj vzdržljivostno in povečati obseg priprav na morebiten spopad zato, da bi prispevala k varnosti državljanov. Te besede so že vzbudile nemalo kritik analitikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.