Svet
1 ogledov

Kitajska si zasluži olimpijske igre

V nemirih v Tibetu naj bi življenje izgubilo okoli sto ljudi. Žurnal24 main
Na kitajske obtožbe, da je odgovoren za protivladne upore v Tibetu, se je že odzval dalajlama, ki jih je označil za "brezpredmetne". Sam meni, da si Kitajska zasluži gostiti igre.

Dalajlama je povedal, da je "vedno podpiral idejo o olimpijskih igrah na Kitajskem". Kitajska si po njegovem mnenju "zasluži biti prizorišče iger", zato se ne strinja z drugimi kritiki kitajske politike do Tibeta, ki pozivajo k bojkotu olimpijskih iger. Dalajlama tudi meni, da bi morali biti Kitajci ponosni na to, da bodo gostili olimpijske igre.

Mednarodni olimpijski komite pa je medtem pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja v Tibetu.

Strah pred dalajlamo
Kitajska je obtožila dalajlamo, da je odgovoren za protivladne upore v Tibetu in da tako poskuša ogroziti uspeh olimpijskih iger v Pekingu ter spodnesti tamkajšnje komunistične voditelje. Obtožbe v glasilih komunistične partije so se pojavile ravno takrat, ko je vlada sporočila, da so upori, ki so se iz Tibeta razširili v druge province, pod nadzorom. Za to skrbijo številne skupine vojakov. "Nagib, ki vodi dalajlamo in njegove privržence, je uničiti olimpijske igre, tudi če bo za to potrebno prelivanje krvi," je poročal časnik Tibet Times in dogodke poimenoval "boj za življenje in smrt med nami in sovražnikom." Nasilje, ki je sledilo uporom 14. marca v Lasi, pomeni katastrofo za Kitajsko pred bližajočimi se avgustovskimi olimpijskimi igrami, s katerimi je hotela narediti svojo mednarodno podobo še bolj prepoznavno.

Pristranska poročila o Tibetu
Kitajska vlada je iz Tibeta pregnala vse predstavnike tujih medijev, zdaj pa tam prek televizije in interneta med prebivalce pošilja sporočila o pristranskem poročanju zahodnih medijev. Kitajska tiskovna agencija Xinhua navaja, da se je število kitajskih smrtnih žrtev povzpelo na 22, nemška tiskovna agencija dpa pa poroča, da je bilo ob nemirih v zahodnokitajski provinci Gansu, natančneje na ozemlju Ganan, kjer živijo Tibetanci, ranjenih 94 ljudi. Od tega naj bi bil le en civilist, vsi drugi so pripadniki policije ali različni funkcionarji. Dalajlama in njegova vlada v izgnanstvu navajata, da je število tibetanskih smrtnih žrtev 99, 80 v Lasi, 19 pa v provinci Gansu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.