Svet
47 ogledov

Kitajska Trumpu pošilja sporočilo

letalonosilka, Kitajska Reuters
Kitajska vojska je v Pacifiku namestila svojo letalonosilko in predstavila popolnoma novo borbeno letalo, da bi tako - manj kot mesec dni pred inavguracijo novega ameriškega predsednika, ki je sprožil napetosti s Tajvanom - pokazala vso svojo vojaško moč, piše agencija AFP.

Kitajski državni mediji so sprva sporočili, da bo v Pacifik vplula edina kitajska letalonosilka Liaoning in da bo zatem novi lovec FC-31 opravil svoj prvi uradni polet. Ta demonstracija moči, opozarja AFP, prihaja manj kot mesec dni preden v Belo hišo prihaja novi ameriški predsednik Donald Trump, ki v času predsedniške kampanje ni skoparil s številnimi vznemirjujočimi izjavami.

Trump je že, kot navaja AFP, spektakularno prekinil 40-letno ameriško politiko s tem, da je preko telefona govoril s tajvansko predsednico Tsai Ing-wen, ne glede na to, da Kitajska kritizira vsak kontakt med svojimi državami partnericami s tajvanskimi državniki. Tajvan je otok, ki ga Kitajska smatra za enega svojih otokov.

Ne glede na to, da je Trumpa poklicala tajvanska predsednica, je novoizvoljeni ameriški predsednik dolil olja na ogenj s svojo izjavo o možnem "približevanju" ZDA Tajvanu.

V luči tega dogajanja pomorski manevri, v katerih poleg letalonosilke Liaoning sodeluje še nekaj vojaških plovil, niso minili neopaženo. Letalonosilka sicer v Pacifik ni vplula še nikoli od leta 2012, ko so jo izdelali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ferluci 09:15 28.december 2016.

    Kitajci se nikoli niso izkazali v ne vem kakšnih vojnah - razen v maocetungovi komunistični revoluciji in pri maltretiranju svojih ljudi. Saj res, podobno kot mi.

  • mph 19:08 26.december 2016.

    Če ni drugim uspelo, pa bo morda Trumpu zakuhat atomsko vojno. Sicer dosti blebeta, marsikaj pravilno govori, ... ma Kitajci niso ravno znani ne po normalnem ne po črnem humorju.