Svet
16 ogledov

Kitajska vojska raste počasneje

Kitajska vojska šteje 2,3 milijona pripadnikov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vojaški proračun Kitajske se je letos povečal za 7,5 odstotka, oziroma pol manj kot v minulem letu, kar je presenetilo poznavalce.

Nekatere tuje analitike je številka presenetila, saj je Kitajska v zadnjih dveh desetletjih svoj vojaški proračun povečevala z dvoštevilčnimi stopnjami. Samo lani se je proračun za vojsko v primerjavi z letom 2008 povečal za skoraj 15 odstotkov. Poznavalci so v luči zaostrovanja odnosov z ZDA zato pričakovali višje vojaške izdatke, ki so letos dosegli 79 milijard dolarjev (59 milijard evrov).

Po drugi strani pa opozarjajo, da številka verjetno ne odraža dejanskih vojaških izdatkov, saj se nekateri vojaški projekti financirajo tudi mimo proračuna. Novica je verjetno neprijetno presenetila tudi nekatere oficirje kitajske ljudske armade, ki so oblasti pozvali k še večjemu vojaškemu proračunu. S tem bi se odzvali na nedavni milijardni orožarski posel med Tajvanom in ZDA.

Govornik kitajskega parlamenta je ob predstavitvi številk poudaril, da Kitajska ostaja "na poti mirnega razvoja in defenzivnih vojaških politik". Dodal je še, da so izdatki za vojsko relativno nizki, z njimi pa bodo posodobili vojsko in jo pripravili na čedalje bolj raznovrstne naloge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.