Svet
39 ogledov

Kitajska z nevidnim dronom olja na ogenj

Kitajski dron Baidu
Ob boku vnovičnem napenjanju mišic z Japonsko zaradi spornega otočja je Kitajska uspešno poslala v zrak še svoje "nevidno" brezpilotno letalo.

Uradni Peking je potrdil, da je njihov "ostri meč", kot je ime novemu plovilu, opravil uspešen premierni 20-minutni let v Čengduju. "Uspešen polet kaže, da smo že dodatno zmanjšali razliko v letalski moči z zahodnimi državami," so po poročanju BBC zapisali v prorežimskem dnevniku China Daily. Letalo tako kot denimo ameriški nevidni bombnik B-2 nima repa, uvrščajo pa ga med bojna letala. Vodijo ga na daljavo, zaradi posebne oblike in uporabljenih materialov pa ga radarji le težko locirajo.

Kitajska sicer ni novinec pri radarsko slabo vidnih letalih, saj je v zadnjih letih razvila že dva tovrstvna lovca. Vseeno pa jo združitev tehnologile z brezpilotno odslej uvršča med tehnološko najbolj napredne letalske sile na svetu. Predvsem ZDA in Izrael sta tako v zadnjih letih velik del svojih zračnih operacij preložila prav na bremena brezpilotnih letal, tako imenovanih dronov. 

Kitajska enostransko razglasila svojo cono

Militaristični jezik je Kitajska danes še okrepila s samovoljno demarkacijo zračne cone v Vzhodnem kitajskem morju, v katerem ležijo tudi otoki z japonskim imenom Senkaku oz. kitajskim imenom Diaoyu.

Kitajski dron | Avtor: Baidu Baidu
Kitajska od danes zahteva, da morajo vsa letala ob prehodu skozi cono zaradi spoštovanja njene "suverenosti" upoštevati posebne protokole, komunicirati s kitajsko zračno kontrolo in natančno sporočati položaj. Če katero od letal tega ne bo upoštevalo, Kitajska svari z uporabo "defenzivnih" ukrepov. Nova ureditev ne velja za redne potniške linije prek tega območja. Uradna japonska stran se še ni odzvala. 

Vse več vojaškega žargona

Spor zaradi treh otokov se je razplamtel lani, ko jih je uradna japonska vlada odkupila od njihovega sicer japonskega lastnika. Kitajska je ostro protestirala, vrstile so se javne manifestacije, Peking pa je v bližino poslal vojaške ladje. Septembra letos je Japonska zagrozila, da bo sestrelila kakršnokoli letalo v svojem zračnem prostoru, potem ko so območje okoli otočja začela preletavati kitajska brezpilotna letala. Peking je takrat napovedal, da bo to smatral kot dejanje vojne.

Komentarjev 1
  • spenjac 13:01 23.november 2013.

    dron ima tudi slovenski prevod: trot