Svet
8 ogledov

Kitajska za prodajo orožja Sudanu

Kitajska se ne čuti odgovorno za sirote in žrtve v Sudanu. Po mnenju kitajskega Žurnal24 main
Kitajski se zdi prodaja orožja Sudanu normalna, saj to počne tudi veliko drugih držav, ki ga prodajo veliko več, med njimi tudi ZDA, Velika Britanija in Rusija.

Peking naj bi bil po poročanju britanskih medijev odgovoren za okoli osem odstotkov uvoza orožja v Sudan. Pomembnejši uvozniki naj bi bile ZDA, Rusija in Velika Britanija. Do sedaj je v bojih med uporniki, vojsko in Kartumu naklonjenimi milicami umrlo okoli dvesto tisoč ljudi.

V intervjuju za britanske medije je kitajski predstavnik Liu Gujin povedal, da kitajsko orožje ni odgovorno za nasilje v Sudanu. Tudi če bi Kitajska nehala prodajati orožje, bi to še vedno počelo sedem drugih držav.

V Sudanu poteka mirovna misija Unmid, ki ji sicer primanjkuje število načrtovanega osebja, Kitajska pa naj bi poskušala Sudan prepričati, naj sodeluje s to misijo.

Kitajska v Sudanu
Kitajska ima močne trgovinske in vojaške povezave s Sudanom, ki ga mednarodna javnost obtožuje, da podpira milico, ki mori in posiljuje v Darfurju.

Kritiki opozarjajo, da bi Kitajska zaradi teh vez lahko vplivala na Sudan, ta pa trdi, da to že počne. Med predsedovanjem Kitajske Varnostnemu svetu OZN je bila namreč sprejeta odločitev, da mora Sudan na svoj teritorij sprejeti mednarodno misijo Unmid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.