Svet
12 ogledov

Kitajski fiasko s Top Gunom

Lovec chengdu J-10 (Foto: Wikimedia)
1/2
Žurnal24 main
Kitajska vojska je osramočena, potem ko je prišlo na dan, da so med propagandnim filmom za svoje lovsko letalo uporabili kar posnetke iz filma Top Gun.
Posnetek si lahko ogledate tukaj.

Posnetek, ki ga je minuli teden v času največje gledanosti prikazovala kitajska televizija CCTV, je prikazoval lovca J-10, kako s projektilom zrak-zrak uniči drugo letalo. A so uporabniki interneta hitro zastrigli z ušesi in ugotovili, da je del posnetka na moč podoben prizoru iz omenjenega filma, v katerem je zaslovel Tom Cruise.

Eksplozija se namreč v obeh primerih razvija na enak način, prav tako ostanki letala po detonaciji letijo čez zaslon v isti smeri.

 

CCTV posnetka ni želela komentirati, ga pa je nemudoma umaknila s svoje spletne strani. A so si internetni uporabniki še pravočasno naredili kopijo in potrdili sume.

Top Gun je bil eden največjih hitov leta 1986, prejel je tudi oskarja.

Odpirala usta, petje izza zavese
Spodrsljaj še zdaleč ni prvi v kitajskem hvaljenju svojih dosežkov. Še vedno se lahko spomnimo spektakularne slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger v Pekingu leta 2008, ko je prišlo na dan, da so digitalno popravljali dejanski videz ognjemeta, prav tako pa je deklica, ki je pred milijardami ljudi "pela" pesem, le odpirala usta, glas pa je v resnici pripadal drugemu, kameram ne tako všečnemu dekletu. Zanimiv je tudi primer Irana, ki je leta 2008 kar s Photoshopom dodal eno izmed raket na fotografiji, potem ko je originalna raketa "zatajila".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.