Svet
7 ogledov

Kitajski obtoženci dobili več pravic

Obtoženci na Kitajskem imajo zdaj možnost, da se postavijo po robu nasilnim poli Žurnal24 main
Kitajska sodišča kot dokaz ne bodo več upoštevala priznanj, pridobljenih z mučenjem.

Odločitev so kitajske oblasti sprejele po izredno sramotnem primeru, ko je obsojenec zaradi umora, ki se sploh ni zgodil, za zapahi preživel 11 let, poroča BBC. Kot je povedal nesrečni Zhao Zuohai, so ga policisti pretepali, dokler ni priznal krivde za umor, čeprav se je na koncu izkazalo, da je domnevna žrtev še vedno živa. Dobil je okoli 70 tisoč evrov odškodnine, policista, obtožena pretepanja, pa so aretirali.

Kitajska vlada je zato, da bi se podobnim blamažam izognila, izdala dva nova pravilnika. Dokazi, pridobljeni z nasiljem in od anonimnih virov proti obtožencem v primerih s smrtno kaznijo, po novem niso več veljavni. Ti obtoženci imajo zdaj možnost tudi, da zahtevajo preiskavo, ali je bilo priznanje pridobljeno nezakonito.

Po mnenju kitajskih pravnih strokovnjakov gre za prva jasna pravila na tem področju in velik napredek pri zaščiti pravic posameznikov. Na Kitajskem je namreč močno prisotna kultura obsodb na podlagi priznanj, kar policiste spodbuja k temu, da uporabljajo silo. Prav tako pa so se odvetniki morali velikokrat sklicevati na abstraktne zakone, da so preprečili uporabo nezakonitih dokazov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.