Svet
14 ogledov

Kitajski predsednik v ZDA

Med obiskom kitajskega predsednika v ZDA naj bi sicer skupno sklenili pogodbe, t Žurnal24 main
Kitajski predsednik Hu Jintao začenja štiridnevni obisk v ZDA, kar je prvi obisk kitajskega voditelja po 13 letih.

ZDA in Kitajska upata, da bo srečanje obeh predsednikov, Baracka Obame in Hu Jintaa, pomagalo pri vzpostavitvi ekonomskega sodelovanja med državama. Hu Jintao se bo pogovorom pridružil danes.

Program Hujevega obiska
Danes mu bo Obama priredil državniški sprejem, po katerem bo imel kitajski predsednik govor o gospodarski politiki. Obiskal bo kitajsko tovarno avtomobilskih delov. Hu bo na voljo tudi novinarjem. Jutri naj bi se srečal s kongresnimi voditelji in imel državniško večerjo v Beli hiši. Obiskal bo tudi Chicago.

 

Američane moti vrednost juana
ZDA od Kitajske pričakujejo, da bo okrepila vrednost svoje valute. Zaradi nizke vrednosti juana so kitajski izdelki v ZDA cenejši, medtem ko je cena ameriških izdelkov na Kitajskem višja. Če Kitajska ne bo pripravljena ukrepati v tej smeri, se Američani nagibajo k temu, da bi proti Kitajski uvedli sankcije.

Kitajska gospodarska delegacija je že podpisala šest pogodb z ameriškimi podjetji v vrednosti 600 milijonov dolarjev, poročajo kitajski mediji. Američani želijo Kitajce spodbuditi tudi k nakupu Boeingovih letal, avtomobilskih delov, kmetijskih pridelkov in govedine.

Državi bosta predvidoma uskladili tudi stališča o sodelovanju Pekinga na področju klimatskih sprememb, o Severni Koreji in spornem iranskem jedrskem programu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.