Svet
10 ogledov

Kitajski ubežnik zapustil ambasado ZDA

Chen Guangcheng Reuters
Slepi kitajski aktivist Chen Guangcheng je potem, ko je pred slabim tednom dni pobegnil iz hišnega pripora in se zatekel na ameriško ambasado, "na lastno željo" zapustil ameriško veleposlaništvo v Pekingu.

Več podrobnosti kitajska tiskovna agencija Xinhua ni navedla. Po poročanju Washington Posta je aktivista v bolnišnico pospremil ameriški veleposlanik Gary Locke. Guangcheng pa je v kratkem pogovoru dejal, da se počuti dobro in da je na poti v bolnišnico.

Kitajsko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost obsodilo ameriške oblasti, ker so aktivistu dovolile, da je lahko pri njih bival šest dni. Od ZDA tako pričakujejo opravičilo in preiskavo dogodka ter kaznovanje tistih, ki so za to odgovorni.

Štiridesetletni slepi aktivist je iz hišnega pripora na svojem domu v provinci Shandong pobegnil v petek zvečer. Pobeg je sicer načrtoval že več mesecev. Pred pazniki se je namreč več mesecev pretvarjal, da spi cele dneve, in jim tako dal občutek, da si ne želi več pobegniti. Pazniki so tako postali manj pozorni in aktivist je samo čakal na pravi trenutek.

V petek se mu je tako uspelo izmuzniti paznikom, splezati čez zid, ki obkroža njegovo hišo, in se dogovoriti s prijateljem, da ga odpelje v Peking na ameriško veleposlaništvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.