Svet
32470 ogledov

"Klali ste, mučili, ljudem rezali spolovila"

Azra Bašić
Sodba zaradi vojnih zločinov zoper žensko, ki je veljala za eno najbolj zloglasnih mučiteljev srbskih ujetnikov v Bosni in Hercegovini.

Sodišče BiH je danes bivšo pripadnico Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) Azro Bašić obsodilo na 14 let zapora zaradi vojnih zločinov proti srbskim civilistom in vojnim ujetnikom v Derventi in vasi Polje v BiH leta 1992. Obsojena je, da je kot pripadnica HVO od 26. aprila do začetka maja 1992 sodelovala v umorih, mučenjih, nečloveškem ravnanju ter trpinčenju srbskih ujetnikov v domu JLA v Derventi in vasi Polje v BiH, poroča portal klix.ba.

Ljudje, ki so pričali zoper obsojeno, so povedali, da je bila Bašićeva izredno okrutna, zaradi česar si je pridobila nadimek Krvava Azra in Azra Dva noža.

"Klali ste, mučili, pretepali in maltretirali zapornike. Rezali ste jim spolovila, ušesa, pulili nohte. Silili ste jih, da so lizali kri mrtvih in ste plazijo po steklu. Obsojamo vas za vojni zločin in genocid," je del obtožnice zoper žensko ki je bila v devetdesetih letih strah in trepet Dervente.

srebrenica Sodišče o dogodkih v Srebrenici Svet Sodišče: Nizozemska nosi del odgovornosti za dogodke v Srebrenici

Danes 58-letna ženska je bila za BiH vrsto let nedostopna. V začetku leta 2004 jo je FBI izsledil na območju New Yorka, a ji je uspela pobegniti in je nato leta v miru živela v mestu Stenton v Kentuckyju.

Tožilec, ki je zanjo zahteval 15 let zapora, je sodišče pozval, naj pri izreku kazni upošteva, da je bila izredno okrutna, še posebej pri umoru Srba Blagoja Đuraša, za katerega je obsojena. S tem umorom se je tudi hvalila, za dejanja se ni pokesala in se je izogibala izročitvi BiH, je po poročanju STA še poudaril tožilec.

Po poročanju več medijev v regiji je omenjenemu prerezala vrat pred drugimi ujetniki. Zloglasna je bila zaradi izredne okrutnosti, saj je po navedbah prič ujetnike med drugim pretepala, brcala, jim žgala roke in noge, vrezovala križe s štirimi črkami "c" na čelo ali hrbet ter rezala ušesa.

Bašićeva, ki se je rodila na Reki, je bila nekdaj tudi pripadnica Hrvaške vojske.

zapor rešetke Sodba Svet Avstrija terorista obsodila na dosmrtno ječo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • stary1 10:10 30.december 2017.

    PA ova na sliki mi liči na jovankinu sestru ZIDAN JE CAR ERJAVEC JE CAR

  • stary1 10:08 30.december 2017.

    Tudi v Slovenj Gradcu, so morali po koncu vojne UJETNIKI i po kolenih PUZATI po grobem pesku, na hrbtu pa so jim sedeli partizanoti in jih s pasovi pretepali, če niso dovolj hitro PUZALI. SEVEDA SO PO TEM VSE UJETNIKE ...prikaži večE PARTIZANOTI POSTRELILI V GANČANIH BLIZU SLOVENJ GRADCA

  • pikimoj24 12:47 29.december 2017.

    To je pripeljati pred ljudi ki so vpleteni v te dogodke in naj ji oni sodijo naj pustijo naj ji sodijo ljudje ki so trpeli zaradi taksnih zivali. To bi bila pravicna sodba naj se ji vrne kar je storila ...prikaži več za take zlocine ni milosti