Svet
2 ogledov

Klaus pogodbe ne bo podpisal

Zgornji dom češkega parlamenta je potrdil Lizbonsko pogodbo. Vaclav Klaus pa je Žurnal24 main
Zgornji dom češkega parlamenta je potrdil Lizbonsko pogodbo. Kljub temu pa se češki predsednik Vaclav Klaus ne da. "Lizbonska pogodba je ta trenutek mrtva," je dejal Klaus.

Kot je po potrditvi pogodbe dejal Klaus, je pogodba mrtva, ker so jo z referendumom zavrnili v eni izmed članic Evropske unije. 

"To je pomemben dan za Češko, za njen položaj in vpliv v EU in svetu,"
pa je potrditev v zgornjem domu češkega parlamenta komentiral podpredsednik češke vlade v odstopu Alexandr Vondra. Za potrditev reformne pogodbe EU je bila v 81-članskem senatu potrebna tripetinska večina in glede na to, da jih je za pogodbo glasovalo 54, je bila ta potrjena brez težav. Ob glasovanju je bilo sicer po poročanju francoske tiskovne agencije prisotnih 79 senatorjev, od tega jih je 20 glasovalo proti pogodbi, pet jih je bilo vzdržanih.

S potrditvijo Lizbonske pogodbe v poslanski zbornici – ta je pogodbo ratificirala že februarja – in senatu pa postopek ratifikacije na Češkem še ni zaključen, saj bo moral zakon o ratifikaciji sedaj podpisati še češki evroskeptični predsednik Vaclav Klaus, ki je že nakazal, da namerava s podpisom počakati do izvedbe drugega referenduma na Irskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.