Svet
10 ogledov

Klavs stari novi predsednik

Pred volitvami se je razvnela razprava, ali naj bo glasovanje tajno ali ne. Žurnal24 main
Češki parlament je za predsednika države spet izvolil sedanjega predsednika Vaclava Klausa, ki bo na funkciji ostal še prihodnjih pet let.
 

Postkomunistični voditelj

– Finančni minister (1989–1992)
Premier (1992–1997)
– Izvedel je veliko privatizacijo.
Pogajalec med mirno razcepitvijo Češkoslovaške leta 1993.
Evroskeptik in oster nasprotnik prenosa moči iz nacionalnih držav na Evropsko unijo.
– Kot profesor ekonomije podpira liberalne poglede in monetarizem.
– Prepričan je, da so regulative za zmanjševanje globalnega segrevanja napad na svobodo posameznika.

Klaus, znan kot evroskeptik in "arhitekt" postkomunističnih gospodarskih reform, je s 141 glasovi premagal ekonomista iz emigracije Jana Švejnarja, ki živi v ZDA, in poslanko v Evropskem parlamentu, nekdanjo televizijsko voditeljico Jano Bobošikovo.

Volitve so razcepile vladajočo koalicijo pod vodstvom desne demokratske državljanske stranke in analitiki pravijo, da bi lahko morebitna Klavsova neizvolitev pripeljala do padca vlade.

Vladajoča konservativna stranka je s 122 mandati v obeh domovih parlamenta najmočnejša stranka. Klavs je za zmago poleg glasov vladajoče ODS med 281 poslanci in senatorji potreboval podporo še najmanj 19 poslancev. V prvem krogu volitev mu je za ponovno izvolitev zmanjkal le glas podpore.

Pred volitvami se je v začetku februarja razvnel spor glede načina volitev v parlamentu. Medtem ko so opozicijski socialdemokrati zahtevali, da bi predsednika morali voliti javno in ne tajno, kot je bilo doslej v navadi, je koalicija podpirala tajno glasovanje. Ustava načina volitev točno ne predpisuje, je pa zapisano, da volitve predsednika države potekajo na skupni seji obeh domov parlamenta.

Funkcija predsednika je pretežno protokolarna, vendar lahko imenuje premierja, določi ustavne sodnike in člane uprave Češke narodne banke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.