Svet
12 ogledov

Kličko: Bojim se, da bodo nove žrtve

Protesti v Ukrajini Reuters
Pogovori s predsednikom neuspešni, protestniki postavljajo nove barikade.

Tudi po pogovorih ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča z opozicijo situacija v Kijevu ostaja napeta - protestnikov dosedanji izkupiček pogajanj še ni prepričal in pripravljajo se na nove proteste. Kljub optimizmu dela opozicije glede iskanja rešitve za krizo, naj namreč Janukovič med drugim ne bi bil dovzeten za pozive k odstopu vlade.

Razočaranje po pogovorih

"Ure in ure pogovorov so bile zapravljene. Nima smisla za mizo sedeti z nekom, ki se je že odločil, da bo zavajal," je po pogovorih povedal vodja stranke Udar Vitalij Kličko.

"Močno si želim, da ne bi bilo več prelivanja krvi in da ljudje ne bi umirali ... Sam bom preživel, a se bojim, da bodo nove žrtve," je povedal Kličko.

Po štirih urah pogovor med Janukovičem in opozicijskimi voditelji v četrtek zvečer je vodja stranke Domovina Arsenij Jacenjuk bolj optimistično ocenil, da je velika možnost, da bodo našli rešitev, ki bi končala prelivanje krvi.

Pri mož stranke Svoboda Oleg Tjanjbokov je bil glede izida pogovorov bolj specifičen in je dejal, da so oblasti obljubile izpustitev aktivistov, ki so jih aretirali med protesti.

Po njegovih besedah je bil podan tudi predlog, da bi med protestniki in varnostnimi silami vzpostavili tamponsko območje. To bi omogočilo, da policija ne bi posredovala proti glavnemu protestniškemu taboru na Trgu neodvisnosti.

Postavljanje barikad

Protestnikov dosedanji izkupiček pogovorov še ni zadovoljil in se kljub pozivu Klička in Jacenjuka k miru in potrpežljivosti pripravljajo na nove proteste. V Kijevu so tako utrdili svoje barikade. Nove naj bi postavili tudi na postaji podzemne železnice Kreščatik.

Protesti se širijo

Iz več kot polovice države poleg tega poročajo, da so protestniki zasedli regionalne vladne urade. Po poročanju ruske tiskovne agencije Itar Tass so po zasedbi uradov v mestih Lvov in Rovno protestniki okrog stavb postavili barikade, da bi se ubranili pred morebitnim policijskim posredovanjem.

Po poročanju medijev so protestniki zasedli tudi poslopje ministrstva za kmetijstvo in prehrano v Kijevu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.