Svet
2449 ogledov

Kličko: Borili se bomo do konca

Ukrajina vojna
1/4
Profimedia
Ruske sile se pripravljajo, da bodo obkrožile Kijev. Prebivalci se pripravljajo na spopad. Ruska stran naj bi danes omgočila humanitarne koridorje.

Rusija naj bi danes ob 8. uri po srednjeevropskem času prekinila sovražnosti in odprla humanitarne koridorje za evakuacijo civilnega prebivalstva mest Kijev, Černigov, Sumi in Mariupol. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je ob koncu zasedanja Varnostnega sveta o Ukrajini dejal, da Ukrajincev ne bodo silili, da gredo v Rusijo. "Ponujena je evakuacija do mest zahodno od Kijeva in na koncu se bodo ljudje sami odločili kamor želijo biti evakuirani," je dejal. 

To ni prvi poskus organiziranja humanitarnih koridorjev. Rusi so v ponedeljek Ukrajincem ponujali koridorje za evakuacijo v Rusijo ali Belorusijo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je Ukrajina namesto humanitarnih koridorjev od Rusija dobila v ponedeljek tanke, rakete in mine. "Minirali so celo ceste, ki so bile dogovorjene poti za dostavo hrane in zdravil otrokom v Mariupolu," je dejal Zelenski, ki ostaja v Kijevu med bojem proti okupatorju.

Borili se bodo do konca

Najhuje je v okolici Mariupola. V mestu primanjkuje vode, hrane, elektrike, ne delujejo komunikacijska omrežja. V bolnišnicah primanjkuje zdravil, zato morajo zdravniki določene posege opravljati brez njihove uporabe. Na evakuacijo čaka približno 200.000 ljudi. 

Boji se nadaljujejo v okolici Kijeva. V prestolnici Kijev se vojaki in prostovoljci pripravljajo na napad. Ruski konvoj namreč še vedno ostaja pred mestom, ruske enote pa se pripravljajo, da bodo obkrožile mesto. Župan Vitalij Kličko je napovedal, da se bodo borili do konca. 

Ruske sile še naprej napadajo mesto Harkov, kjer živi 1,4 milijona ljudi. Na udaru je tudi mesto Nikolajev na jugu Ukrajine, kjer živi nekaj manj kot pol milijona ljudi.  

Po podatkih ukrajinske strani naj bi v bojih okrog mesta Harkov bil ubit 45-letni rusi general Vitalij Gerasimov. Gerasimov je v preteklosti sodeloval tudi v bojih v Čečeniji in Siriji ter leta 2014 v ruski okupaciji Krima. 
Ruska stran novice še ni komentirala. V vojni v Ukrajini je do zdaj že padel general ruske vojske, in sicer Andrej Suhovecki, poveljnik ruske 7. zračne divizije. 

Ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinci za srečanje med Zelenskim in Putinom

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na ukrajinski televiziji dejal, da bo na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v četrtek v Turčiji predlagal srečanje med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Želimo si pogovora med predsednikom Ukrajine in Vladimirjem Putinom, ker je on tisti, ki sprejema končne odločitve," je dejal Kuleba.

Zelenski je sam že večkrat predlagal, da bi se z ruskim predsednikom usedla za skupno mizo. Zelenski ga je klical v Kremelj tudi tik pred invazijo, vendar mu Putin ni dvignil telefona. 

Američani za embargo na uvoz ruske nafte in plina

Vodilni predstavniki demokratske in republikanske stranke so v ponedeljek dosegli dogovor o potrditvi predloga zakona za embargo na uvoz ruske nafte in plina ter za ukinitev statusa stalne normalne trgovinske partnerice za Rusijo, poročajo ameriški mediji na podlagi neimenovanih zaupnih virov v kongresu.

Vlada predsednika ZDA Josepha Bidna še ni sprejela odločitev za naftni embargo zaradi napada na Ukrajino in se o tem posvetuje z zavezniki. V primeru potrditve predloga zakona, ga bo moral Biden podpisati preden bo začel veljati.

Nemčija se uvozu ruskega plina noče odpovedati, Biden pa je bil doslej zadržan, ker bo prepoved uvoza nafte pomenila povišanje cen bencina v ZDA, čeprav iz Rusije ne uvozijo veliko. Ukinitev statusa normalne trgovinske partnerice za Rusijo pa bo dejansko pomenila konec ruskega izvoza v ZDA, saj se bodo carine krepko povišale.

Ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Diplomatska prizadevanja za konec krize se nadaljujejo

Premierji Poljske, Madžarske, Slovaške in Češke bodo v Londonu z britanskim premierjem Borisom Johnsonom govorili o vojni v Ukrajini. Vodja ameriške diplomacije Anthony Blinken bo na obisku v Estoniji, od kamor se bo odpravil v Pariz k predsedniku Emmanuelu Macronu

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg bo v Latviji med drugim obiskal Natovo vojaško bazo Adaži. Z njim bosta tudi kanadski premier Justin Trudeau in španski premier Pedro Sanchez

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • kapibara1 05:41 09.marec 2022.

    Seveda se bodo borili do konca.. tega meseca, . Rusi imajo tako ali tako plan, do 1. apreil vse konča. S posebnimi akcijami ali pa z pogajanji..kar je ljubše/ lažje Ukrajini.

  • jozicamurn 18:13 08.marec 2022.

    Kličko, crkni do konca za neo-naci koruptivne ideale. Oddesso 2014 in bombardiranje DNR in LNR samo zato, ker so želeli biti z Rusi, ne pozabimo. Na oblast je zelenski žid prišel z državnim udarom združenih neo-nacijev, ki so ustrahovali, tepli ...prikaži več in ubijali vse, ki so bili za Rusijo in z Rusi.

  • Avatar zoo
    zoo 13:55 08.marec 2022.

    Kitajsko zunanje ministrstvo je pozvalo ZDA, naj "čim prej razkrijejo informacije o domnevnih bioloških laboratorijih Pentagona v Ukrajini".