Svet
10 ogledov

Kljub dogovoru Grčija še ne bo dobila pomoči

grčija evro euro Shutterstock
Odločilni krog pogajanj med Grčijo in trojko glede novih varčevalnih ukrepov se je uspešno zaključil. A to še ne pomeni zelene pomoči za izplačilo nove tranše pomoči.

"Prišlo je do napredka, pogajanja so dobro potekala. V začetku septembra pa se bomo ponovno sestali," je dejal predstavnik Mednarodnega denarnega sklada Poul Thomsen po srečanju Grčije z Evropsko unijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom (IMF).

Septembra želijo strokovnjaki preveriti, če se bo Grčija držala varčevalnega programa. Šele takrat bo Grčija lahko deležna dodatne finančne pomoči.

Grški finančni minister Jannis Sturnaras je pred srečanjem dejal, da je nova grška vlada zavezana reformam, ki naj bi zagnale gospodarstvo, preprečile bankrot in preteči izstop iz evro območja. Sturnaras je dodal, da je znižanje javnofinančnih izdatkov za 11,5 milijarde evrov v letih 2013 in 2014 prvi pogoj za to, da Grčija ostane v območju evra.

Trojka EU, ECB in IMF bo tako naslednji mesec odločala, ali bo Grčija prejela nov sveženj pomoči v vrednosti 31,5 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.