Svet
13 ogledov

Kljub svarilom odšla na kraj nesreče

Razbitine malezijskega letala v Ukrajini Profimedias
Siloviti spopadi v bližini prizorišča strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine so nizozemske in avstralske policiste v nedeljo prisilili, da odpovejo svoj napovedani obisk prizorišča.

Neoborožena ekipa nekaj deset nizozemskih in avstralskih policistov bi morala v nedeljo končno oditi na teren, kjer je pred desetimi dnevi strmoglavilo letalo z 298 ljudmi na krovu - večinoma Nizozemci, pa tudi številnimi Malezijci in Avstralci.

A mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so nadzirali to operacijo in se o njej pogajali s proruskimi separatisti, so obisk v zadnjem trenutku odpovedali, saj je na območju strmoglavljenja očitno propadla prekinitev ognja, ki so jo tam pred dnevi razglasili tako ukrajinske vladne sile kot proruski uporniki.

"Prihaja do spopadov. Ne moremo tvegati," je sporočil Alexander Hug, namestnik vodje posebne opazovalne misije Ovseja v Ukrajini. "Varnostne razmere na poti do prizorišča in na prizorišču so nesprejemljive za našo neoboroženo opazovalno misijo," je še nadaljeval in dodal, da bo skušala misija na prizorišče znova priti v ponedeljek.

Identificirali prvo žrtev

Nizozemski forenziki so v soboto zvečer identificirali prvo žrtev leta MH17, ki je strmoglavil na območju vzhodne Ukrajine. Kot so še povedali, gre za eno od 193 nizozemskih žrtev, več podrobnosti pa niso razkrili. 

Včeraj sta v Eindhoven prispeli še zadnjo vojaški letali s posmrtnimi ostanki žrtev strmoglavljenja. Iz Harkova so tako prepeljali vsa trupla, ki so bila v hladilnih vagonih vlaka, še vedno pa na samem prizorišču ostajajo posmrtni ostanki žrtev. 

Kljub svarilom odšla na kraj nesreče

Prizorišče strmoglavljenja sta medtem kljub opozorilom, da so varnostne razmere negotove, obiskala starša 25-letne Avstralke, ki je umrla v strmoglavljenju. Avstralija je sicer v strmoglavljenju izgubila 28 svojih državljanov.

Obisk prizorišča tragedije je bil zelo čustven. Angela Rudhart-Dyczynski in njen soprog Jerzy Dyczynski sta prišla oblečena v majici z napisom "Fatima: Radi te imamo". Fatima je bilo ime njuni mrtvi hčerki. "Hčerki sva obljubila, da bova prišla sem. Morala bi priti v trenutku, ko se je zgodilo," je povedala mati žrtve in dodala, da je bila hči polna življenja. Nazadnje sta starša govorila s hčerjo preden se je vkrcala na letalo. 

Na kraju nesreče sta se sprehodila med razbitinami letala in nanje položila velik šopek rož. "Sva za mir. Ona je bila za mir, je za mir in vedno bo za mir," je še dejal Jerzy Dyczynski.

Prekinitev ognja le na prizorišču

Na samem prizorišču so sicer tako ukrajinske sile kot proruski separatisti razglasili prekinitev ognja, a le kakih 60 kilometrov stran se nasilje, ki že mesece pretresa vzhod Ukrajine, nadaljuje. Med drugim je glasne eksplozije slišati iz predmestij mesta Doneck. V Lugansku je bilo od sobote ubitih vsaj devet ljudi.

O silovitih spopadih medtem poročajo tudi iz mesta Gorlivka, kjer je bilo ubitih najmanj 13 ljudi.

Avstralija pošilja oborožene policiste

Avstralija je poudarila, da je edini namen prihoda oboroženih policistov zaščititi prizorišče in zagotoviti varnost preiskovalcem nesreče. Policistov v Ukrajini ne bodo spremljali vojaki, so zatrdili v Sydneyju.

"Osrednji namen je imeti tam policijske preiskovalce, strokovnjake za identifikacijo trupel in za preiskovanje nesreč, v tej fazi Nizozemce in Avstralce. Vse, kar želimo, je zaščititi prizorišče, da ga lahko temeljito preiščemo in vrnemo posmrtne ostanke," je za avstralsko televizijo Channel 10 iz Amsterdama pojasnila avstralska zunanja ministrica Julie Bishop.

Tudi avstralski premier Tony Abbott je poudaril, da gre le za "humanitarno misijo". "Drugi se lahko, če tako želijo, vpletajo v politiko vzhodne Evrope. Naša edina skrb pa je, da domov pripeljemo mrtve," je dejal.

Avstralija na Nizozemsko pošilja 190 svojih policistov in manjše število vojakov, vključno z zdravniki, ki bodo sodelovali v operaciji na prizorišču strmoglavljenja. To bodo sicer vodili Nizozemci. Nizozemske oblasti naj bi na prizorišče pošiljale 60 policistov, v pripravljenosti pa so tudi nizozemski vojaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.