Svet
2510 ogledov

Kljub vojni izmenjali zapornike: nekdanji marinec že v ZDA

Trevor Reed. Profimedia
Trevor Reed je bil zaradi domnevnega napada na policista v ruskem zaporu od leta 2019.

Ameriški državljan Trevor Reed je bil leta 2020 obsojen na devet let zapora, ker naj bi pijan napadel ruskega policista. V ruskem zaporu je preživel skoraj tri leta, sedaj pa se je vrnil v ZDA.

Pogovori o izmenjavi zapornikov med ZDA in Rusijo so potekali že pred vojno v Ukrajini, vendar so se v teh razmerah zaostrili ali zaustavili. V sredo sta si Washington in Moskva naposled izmenjala zapornika. ZDA so Rusiji izročile obsojenega preprodajalca mamil Konstantina Jarošenka, Rusi pa Američanom nekdanjega marinca Trevorja Reeda, ki je bil v ruskem zaporu od leta 2019. Reed je že odletel iz Rusije, po vrnitvi domov pa bo nekaj dni preživel pod zdravstvenim nadzorom.

Reedovi starši v pogovoru z Bidnom

Njegova mati je v govoru pred Reedovim domom v Teksasu včeraj dejala, da se počuti "skoraj tako dobro kot na dan njegovega rojstva", poroča BBC. Njegov oče je ob tem dejal, da je Biden ''verjetno rešil življenje najinega sina''.

Po besedah staršev Joeyja in Paule Reed je bil njun sin v zaporu slabo obravnavan, zbolel naj bi tudi za tuberkulozo. Reedova sta prejšnji mesec protestirala pred Belo hišo in si na koncu zagotovil sestanek s predsednikom. Biden se je kmalu zatem srečal s staršema in jima sporočil veselo novico. Izmenjava preprodajalca mamil z nekdanjim marincem v času ruske vojne v Ukrajini sicer prihaja kot manjše presenečenje, saj so odnosi med velesilama na dnu.

Posnetek njegovega spremstva do Moskovskega letališča:

Američani zagotavljajo, da je šlo le za pogajanja o vrnitvi talca, kar v ničemer ne vpliva na ameriško politiko do Rusije zaradi napada na Ukrajino.

Tovrstne izmenjave niso pogoste

30-letni Reed je bil aretiran leta 2019, ko je obiskal svoje dekle. Ruske oblasti trdijo, da je po nočnem popivanju napadel policista, ki ga je peljal na policijsko postajo. Reed je na sodišču pričal, da se dogodka ne spomni in da ni kriv. Drugih prič razen policistov ni bilo, zato Washington močno dvomi v resničnost obtožb, zaradi katerih je bil obsojen.

Jarošenko je po drugi strani izkušen mednarodni preprodajalec mamil, ki so ga ujeli leta 2010 v Liberiji in potem izročili ZDA, kjer je bil obsojen na 20 let zapora. Rusija je več let zahtevala, naj Jarošenka izpustijo.

Uradno ni znano, kje so izvedli izmenjavo, ampak ameriški mediji poročajo, da je bila posredniška država Turčija. V Ankaro je namreč odletelo letalo ruske varnostne službe FSB. Washington takim izmenjavam sicer načeloma ni naklonjen, ker naj bi se s tem režime spodbujalo, da jemljejo ameriške talce v zameno za razne koncesije. Tokrat so izmenjavo sprejeli, ker je Jarošenko že odslužil večji del svoje kazni.

Predsednik ZDA Joe Biden se je ob izmenjavi zapornikov zahvalil vsem, ki so sodelovali pri vrnitvi Reeda v domovino: "Vesel sem, da sem lahko z njegovo družino delil dobro novico o Trevorjevi svobodi," je zapisal na Twitterju. Dodal je, da ne bodo počivali, dokler se domov ne vrnejo vsi ameriški talci in krivično zaprti. V Rusiji namreč še vedno ostajata zaprta ameriški poslovnež Paul Weldman, obtoženega vohunjenja, in zvezdnica poklicne košarkarske lige WNBA Brittney Griner, ki je bila aretirana zaradi posedovanja snovi, povezane z marihuano.

Komentarjev 7
  • kapibara1 20:08 29.april 2022.

    Njegov oče je ob tem dejal, da je Biden ''verjetno rešil življenje najinega sina''. - Vse povedano o USA zblojencih !! - Kot v Severni Koreji,so operirali slepe in zahvale požel Kiml on ždug(al kva že je) ne pa Dohtorji ...prikaži veči brez meja- on jim je dovolu da pridejo..

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 15:45 28.april 2022.

    Google je pripravljen plačati od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo doma , pa sem jim dal kar številko Janea BourBeaua

  • Jane_Bourbeau 10:02 28.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎