Svet
7 ogledov

Ključ za vrata Hrvaške ima nova vlada

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francosko predsedstvo EU upa, da bo po oblikovanju nove slovenske vlade mogoče hitro najti rešitve glede hrvaških stališč, ki trenutno niso sprejemljiva za Slovenijo.

Predsedstvo je prav tako poudarilo, da od kandidatke Hrvaške pričakuje voljo po ohranjanju "odličnih odnosov z vsemi sosedami".

Hrvaška je danes v Bruslju zaprla poglavje o zunanjih odnosih, tokrat pa ni odprla nobenega novega. Najbolje pripravljena država v čakalnici na članstvo v EU ima zdaj odprtih 21 in zaprta tri od 35 poglavij v pristopnih pogajanjih z EU, njen cilj pa je, da bi do konca leta odprla vsa poglavja.

Hrvaška se trudi izpolniti merila za odprtje štirih poglavij: prost pretok kapitala, regionalna politika, pravica, svoboda in varnost ter okolje. Pri poglavju o prostem pretoku kapitala ima Slovenija namreč več pridržkov predvsem zaradi spornih zemljišč na levem bregu Dragonje. Pri poglavju o okolju, poglavju o čezevropskih omrežjih ter poglavju o regionalni politiki in koordinaciji strukturnih instrumentov pa Slovenija uveljavlja pridržek zaradi hrvaške enostranske razglasitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC). Slovenija je pridržek uveljavila tudi pri poglavju o pravici, svobodi in varnosti, in sicer zaradi osebnih izkaznic in potnih listov.

Namerno zavlačevanje Slovenije?
Hrvaška pripravljenih poglavij ni odprla oziroma zaprla, ker za to iz postopkovnih in vsebinskih razlogov nima soglasja Slovenije, ki je v procesu oblikovanja nove vlade. Hrvaška bo za pridobitev soglasja Slovenije za odprtje omenjenih poglavij morala rešiti odprta vsebinska vprašanja, na katera je sredi oktobra v Luksemburgu opozoril zunanji minister Dimitrij Rupel. Hrvaška mora za napredek na poti v EU iz pogajalskih stališč izločiti tiste točke, ki kakorkoli prejudicirajo njeno mejo s Slovenijo, je poudaril minister.

Za rešitev tega problema je bil predlagan sestanek veleposlanikov Slovenije in Hrvaške s francoskim predsedstvom EU in Evropsko komisijo. Za zdaj v Bruslju še ni nikakršnih znakov, da naj bi bil sestanek izveden kmalu. Ta tudi ni smiseln, dokler nova slovenska vlada ne zavzame stališč do teh vprašanj. Premike na tem področju je tako pričakovati šele čez približno tri tedne, ko naj bi bila oblikovana nova vlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.