Svet
11 ogledov

Kmalu otroci s tremi starši?

Umetna oploditev Shutterstock
Otroci s tremi starši bi lahko bili realnost v roku treh let. Z uporabo IVF tehnike bi namreč zarodku z nepoškodovanimi molekulami DNK tretje osebe preprečili razvoj dednih bolezni.

Znanstveniki so že rezervirali 7,1 milijona evrov za razvoj prelomne tehnike zdravljenja, ki bi lahko preprečilo genetske spremembe, ki vplivajo na delovanje srca, mišic ali možganov.

Metoda je precej kontroverzna, saj bi bilo treba zarodku dodati nepoškodovane gene tretje osebe. Trenutna zakonodaja znanstvenikom takšnih posegov ne dovoljuje, poroča The Telegraph.

99,8 odstotka DNK posameznika se deduje od očeta in matere, preostanek pa predstavljajo mitohondriji, kjer so samo dedni materiali od matere.

Napake v mitohondrijih vsako leto povzročijo pri enem od 200 otrok v Veliki Britaniji nastanek neozdravljivih bolezni, kot na primer mišično distrofijo in cerebralno paralizo pri enem od 6.500 ljudi.

"Izkorenili bi bolezni"

Raziskovalci v Newcastlu so prepričani, da so razvili metodo, ki bi lahko preprečila dedovanje bolezni in jih potencialno izkoreninili. "Tukaj je pomembno to, da bi ustavili prenos bolezni. Če bi se tehnika izkazala za varno in učinkovito, mislim, da bi lahko v celoti preprečili prenos dednih bolezni," je dejal vodja raziskave Doug Turnbull.

Zdravniki bi tako iz jajčeca donatorke vzeli nepoškodovane gene in jih vnesli v jajčece biološke matere. Otrok bi tako podedoval gene od matere in očeta, mitohondrijsko DNK pa bi podedoval od donatorke. Z drugimi besedami bi tako imel otrok v sebi genski material treh oseb.

"Kot da bi zamenjali baterijo"

Vodja Wellcome Trusta Mark Walport je ob tem dejal, da bi bil genetski vpliv mitohondrijske DNK tretje osebe tako majhen kot zamenjava baterije v fotoaparatu.

Zadnjo besedo pri tem, ali bi lahko tehniko začeli uporabljati, bo po dodatnih raziskavah imelo britansko zdravstveno ministrstvo. Tam so že dejali, da bodo pred tem opravili široko javno razpravo.

Od odziva javnosti bo nato odvisno, ali bodo posege tudi dejansko preselili iz laboratorijev v bolnišnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.