Svet
9 ogledov

Kmalu v recesiji tudi obljubljena Avstralija?

Padec Shuttertock
Če bi se rast kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP) upočasnila na pet odstotkov, bi to močno prizadelo tudi Avstralijo.

T. i. trd pristanek kitajskega gospodarstva bi namreč avstralsko gospodarsko dejavnost potisnil v recesijo, avstralsko brezposelnost pa okrepil na 10 odstotkov, je pred dnevi opozorila bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P).

V S&P so opozorili, da se zaradi negotovosti gospodarskega položaja Kitajske črni oblaki zbirajo tudi nad Avstralijo, katere gonilni motor je rudarstvo. Kitajska je namreč avstralska najpomembnejša trgovinska partnerica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Kopičenje investicij v rudarstvo je očitno že doseglo svoj vrh, rast avstralskega BDP pa se upočasnjuje. Peša tudi kitajsko gospodarstvo, zato je znova zaživela zaskrbljenost, da ga čaka trd pristanek," so pojasnili v bonitetni hiši.

Kot so poudarili, pa je tak scenarij vendarle zelo malo verjeten, če bi se zgodil, pa bi Avstralija lahko izgubila tudi najvišjo bonitetno oceno AAA.

Gospodarska rast naj bi se upočasnila

V agenciji pričakujejo, da se bo rast gospodarske dejavnosti Kitajske letos upočasnila na 7,3 odstotka. Avstralija bi na ta način lahko tekoče leto sklenila z 2,5-odstotno rastjo in 5,7-odstotno brezposelnostjo. Prihodnje leto naj bi medtem avstralska gospodarska rast znašala 2,9 odstotka, brezposelnost pa šest odstotkov.

Če bi prišlo do mehkega pristanka Kitajske in bi se njeno gospodarstvo letos okrepilo le za 6,8 odstotka, bi bila avstralska rast 2,1-odstotna. V primeru trdega pristanka kitajskega gospodarstva oz. rasti v obsegu petih odstotkov pa bi se avstralski BDP skrčil za en odstotek, je izračunal S&P. Avstralska brezposelnost bi bila v prvem primeru 6,5-odstotna, v drugem pa 10-odstotna.

Komentarjev 1
  • allstarr111 10:23 18.avgust 2013.

    Evo sej sem vedu, te bonitetne hiše dobesedno v sekundi uničijo kar ljudje ustvarjajo dolga desetletja. Ne vem zakaj ostali svet ne ustanovi svoje bonitetne hiše ali pa enostavno ingorira obe oz. vse tri ameriške. Aja ne more, ker so ...prikaži večo vse borze va USA in vsi posli se delajo v US$ currency