Svet
33 ogledov

Kmeta bi prodala antična kipa

ANTIČNI KIP, GRČIJA, NAJDBA
1/8
Žurnal24 main
Grška policija je na jugu države zasegla dva 2500 leta stara marmornata kipa in aretirala dva kmeta, ki sta želela kipa v tujino prodati za 10 milijonov evrov.

42- in 48-letnega moškega z območja Peloponeza je policija aretirala v trenutku, ko sta kipa spravljala na tovornjak. Policija pri tem išče še tretjega moškega, ki naj bi načrtoval preprodajo pomembne antične najdbe v tujino.

"To je zelo pomembna najdba in oba kipa sta skoraj pristala v tujini," je dejal grški kulturni minister Pavlos Geroulanos. Obe najdbi sta zelo dobro ohranjeni, razen nog, ki so zaradi nepravilnega izkopavanja odpadle.

Po ocenah arheologov kipa predstavljata "neprecenljivo umetniško vrednost" in sta bila del templja ali pokopališča v izgubljenem antičnem mestu na Peloponezu.

Arheologi tako predvidevajo, da naj bi kipa stala v mestu Tenea, ki je po pisanju grških antičnih piscev stalo med Korintom in Mikenami in je bilo poseljeno predvsem z vojnimi zaporniki po Trojanski vojni (o tem piše Homer v Iliadi).

Nezakonito trgovanje z antičnimi najdbami je v Grčiji zelo razširjeno, kljub temu da so najdbe last države. Veliko jih je namreč zakopanih na kmetijskih površinah in pod modernimi zgradbami v večjih grških mestih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.