Svet
14 ogledov

Kmetje napadli Hollanda: Kdo vas hrani?!

Hollande EPA
Incident na kmetijskem sejmu v Parizu. Jezni kmetje so izžvižgali francoskega predsednika Hollanda in ga kritizirali zaradi vse slabših razmer na francoskem podeželju. Odkupne cene padajo, mnoge kmetije so primorane dejavnost zapreti.

V francoski prestolnici so danes odprli vsakoleten sejem kmetijstva. Dogodek so tokrat pospremili dramatični prizori, za katere so poskrbeli jezni kmetje, ki že nekaj časa na različne načine opozarjajo, da jim grozi propad.

Jezni kmetje so med drugim podrli stojnico ministrstva za kmetijstvo. Policija je zaradi nasilnih izgredov aretirala pet članov največjega francoskega sindikata kmetov FNSEA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Predsednika Francoisa Hollanda in francoskega ministra za kmetijstvo Stephana Le Folla so medtem ob prihodu na sejem pričakali jezni živinorejci, oblečeni v črne majice z napisom "Sem živinorejec, umiram", ter ju glasno izžvižgali ter zmerjali z izrazi, kot je "gnoj". Pozdravil ju je tudi ogromen transparent "Sem najboljši v svojem poklicu, a moja strast ni več dovolj".

Hollande jim je zatrjeval, da "sliši krike stiske" in da je sejem danes obiskal zato, da "pokažem, da obstaja nacionalna solidarnost".

Francijo sicer že več mesecev redno pretresajo protesti kmetov, ki med drugim s traktorji blokirajo ceste in odlagajo gnoj pred vladnimi poslopji. Še posebej kritičen je položaj pridelovalcev mleka, govedine in svinjine, predvsem zaradi upadanje prodaje na Kitajskem in ruskega embarga na uvoz hrane iz EU. Tudi pridelovalcem žit in zelenjave ne gre prav bolje, piše AFP.

Komentarjev 3
  • erikkk 11:44 29.februar 2016.

    Pr nas so bolani od prikravnja ... cepiva žal ni

  • Papaja Popi 08:35 28.februar 2016.

    Pri nas so bolj pomembni emigranti.Žal.

  • principiumnovum 21:56 27.februar 2016.

    A francijo pa že več mesecev pretresajo protesti kmetov? Zanimivo, ker na naših televizijah kažejo samo probleme iz tistih držav iz katerih ne prihajajo naši tuji gospodarji.