Svet
14 ogledov

Knoxova gre lahko domov

Amanda Knox
1/5
EPA
Sodišče je Amando Knox in Raffaela Sollecita oprostilo umora britanske študentke Meredith Kercher.

Sodišče je odločilo, da lahko Knoxova in Sollecito takoj odideta na prostost. Knoxovo so po razglasitvi zalile solze. Pazniki so njo in Sollecita odpeljali v zapor, kjer bosta pobrala svoje stvari. Njena družina naj bi imela vse pripravljeno, da jo odpelje iz države. Knoxovo so sicer spoznali krivo v točki lažne obtožbe zoper nedolžnega človeka in ji prisodili tri leta zaporne kazni, ki pa jih je že odsedela.

Sestra Amande Knox je po razglasitvi sodbe medijem dejala, da je "nočne more konec". "Hvaležni smo sodišču, ker je poiskalo resnico," je dejala Deanna in prosila za zasebnost, ko se bo njena družina poskusila postaviti nazaj na noge. Oče Raffaela Sollecita je dejal, da mu je sodišče vrnilo sina.

Pred sodiščem je bilo kljub oprostilni sodbi slišati protestnike, ki so vzklikali "morilka" in "sramota". Tožilstvo se na odločitev lahko še pritoži.

Družina Meredith Kercher je po razglasitvi obsedela v dvorani in nato brez komentarja zapustila sodišče. Kot so povedali na popoldanski tiskovni konferenci, bodo morilcu težko kdaj oprostili.

Knoxova: "Nisem ubijala"

"Nisem ubijala, nisem posiljevala in nisem kradla. Ni me bilo tam," je Knoxova dejala v svojem zagovoru na sodišču. "Nisem, za kogar me razglašajo. Perverzija, nasilje, brezčutnost – nisem storila teh stvari," je v tekoči italijanščini in med zadrževanjem solz povedala v govoru, ki naj bi ga pilila kar tri mesece. Dodala je, da jo je italijanska policija med preiskavo izrabila in jima s Sollecitom brez pravih dokazov naprtila krivdo.

Obtožbe slonele na DNK

Večina dokaznega gradiva tožilstva, ki je po novem zahtevalo dosmrtno kazen, je slonela na sledeh DNK-ja obeh obtoženih, ki so ga našli na nožu, domnevnem morilskem orožju. Obramba je v te dokaze dvomila, hkrati pa kot nezanesljive zavračala tudi besede prič, ki naj bi videli Knoxovo in Sollecita v bližini stanovanja v času umora.

Knoxova in Kercherjeva sta sicer živeli v istem stanovanju in sta bili po pripovedovanju Knoxove dobri prijateljici. "Če bi bila takrat doma, bi bila zagotovo tudi jaz mrtva," je v zagovoru zatrjevala Knoxova, ki je prepričana, da je pravi morilec še vedno na svobodi.

Toda nekateri ne verjamejo v nedolžnost Knoxove. "Po eni strani je vsa angelska, čustvena, celo svetniška. Toda njena druga stran je diabolična," je prepričan Carlo Pacelli, odvetnik Diye Lumumbe, ki ga je Knoxova sprva obtožila odgovornosti za zločin.

Morilec ji je prerezal vrat

Tožilstvo je v obtožnici par obtožilo, da sta med brutalno seksualno igrico in pod vplivom mamil Meredith prerezala vrat, pri tem pa je bila tudi spolno zlorabljena. Na sojenju je bila tudi družina žrtev, sodbo pa so nestrpno pričakovali tudi v Seattlu, rodnem mestu Knoxove, kjer so imeli sinoči vigilijo, pripravljajo pa že tudi veliko slavje, saj niso dvomili v oprostilno sodbo.

Za umor Kercherjeve so sicer ločeno sodili tudi 21-letnemu Rudyju Guedu. Leta 2009 so ga obsodili na 30 let zapora, po pritožbi pa mu kazen zmanjšali na 16 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.