Svet
8 ogledov

Ko bo leča postala zaslon

Kontaktna leča. Shutterstock
Znanstveniki so razvili novo generacijo kontaktnih leč, ki bodo omogočale predvajanje fotografij in besedila neposredno pred vašimi očmi. Preiskave na živalih so spodbudne.

Tehnologija bo tako posameznikom omogočala, da bodo lahko brali besedilo in elektronska sporočila, ne da bi zato morali pred oči postaviti računalniški zaslon. Vse skupaj bo tako spominjalo na oči filmskega junaka Terminatorja.

Raziskovalci iz univerze v Washingtonu so dejali, da so prvi preizkusi na živalih pokazali, da so leče varne in da bi jih lahko uporabljali. Kljub temu pa bo treba najti še način, kako omogočiti njihovo napajanje z elektriko. Leče trenutno delujejo le, če so baterije, ki energijo pošiljajo na daljavo, oddaljene nekaj centimetrov od oči, poroča BBC.

Kot pravijo, bi lahko leče na primer uporabljali vozniki. Ti bi si na njih predvajali pot potovanja. Leče bi lahko uporabljali tudi otroci pri igranju računalniških igric, saj gledanje v ekran ne bi bilo več potrebno. Uporabljali pa bi jih lahko tudi v medicinske namene – s pomočjo senzorjev na lečah bi lahko namreč odčitali raven sladkorja v krvi.

Komentarjev 1
  • puksicd 20:27 22.november 2011.

    Am ... Ne, hvala.