Svet
26 ogledov

Ko je enkrat v EU, je lahko povsod

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Italijani prepovedali uvoz hrane iz Japonske. "V Sloveniji lani in letos ni bilo uvoza živil živalskega izvora iz Japonske," pravi Matjaž Emeršič iz Vursa.
EU je pozvala svoje članice, naj preverijo hrano, uvoženo iz Japonske, zaradi morebitne izpostavljenosti sevanju.

Zaradi nevarnosti okužbe z radioaktivnimi snovmi po težavah v japonski jedrski elektrarni je Italija prepovedala uvoz hrane iz Japonske. Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa so sporočili, da je radioaktivna kontaminacija hrane omejena na območje neposredno okoli poškodovane nuklearke, poroča STA.

Po besedah Italijanskega ministra za zdravje Ferruccia Fazia bo prepoved uvoza veljala le za hrano, proizvedeno po 11. marcu, ko je Japonsko stresel silovit potres, ki je poškodoval nekatere jedrske elektrarne.

Hkrati je poudaril, da Italija ne uvaža veliko hrane iz Japonske. Japonske restavracije v Italiji pa uporabljajo ribe, ujete v italijanskih vodah.

Hrano preverja EU
"Glede prepovedi uvoza živil živalskega izvora so pravila uvoza harmonizirana na nivoju EU. Ker v Evropski uniji velja prost pretok blaga, lahko na Veterinarski upravi RS govorimo le o uvozu, ki se vrši preko katerega od mejnih veterinarskih prehodov v Sloveniji. Lani in letos ni bilo uvoza živil živalskega izvora iz Japonske v EU preko mejnih veterinarskih prehodov v RS," je za zurnal24.si povedal Matjaž Emeršič iz Veterinarske uprave RS.

Po besedah Emeršiča bi bilo zelo težko preprečiti uvoz japonske hrane iz ene v drugo članico EU, potem ko je bila ta hrana enkrat v Evropsko unijo že uvožena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.