Svet
3 ogledov

Ko je piratstvo vladno tihotapstvo

4.000-tonska tovorna ladja je po tem, ko je konec julija izplula s Finske za Alž Žurnal24 main
Novinar je moral zapustiti Rusijo, saj je na glas povedal, da tovorno ladjo Arctic Sea niso ugrabili pirati, ampak je prevažala ilegalno orožje. Za celotno zadevo pa naj bi stala ruska vlada.

Ruski novinar Mihail Vojtenko, ki je med prvimi javno spregovoril, da obstaja možnost, da tovorne ladje Arctic Sea niso ugrabili pirati, ampak je prevažala ilegalno orožje, je moral zaradi strahu za lastno življenje pobegniti iz Rusije. Uredniku priznanega ruskega pomorskega časnika Sovfracht je po telefonu neznanec zagrozil, naj zapusti državo, sicer bo prijet in obtožen. Vojtenko je zato pobegnil v Rusijo.

Orožje namesto lesa
4.000-tonska tovorna ladja, ki pluje pod malteško zastavo, je po tem, ko je konec julija izplula s Finske za Alžir, preprosto izginila iz radarjev. Po uradnih informacijah naj bi ladja, ki so jo našli slab mesec po izginotju ob obali zahodne Afrike, prevažala surov les, medtem ko so se pojavila številna namigovanja, da je ladja dejansko prevažala orožje.

Vojtenko je bil prvi, ki je posumil v uradno razlago ruske vlade. Novinar predpostavlja, da je ladja prevažala ilegalno orožje, ter da je v tem primeru nesmiselno govoriti o kakršnemkoli piratstvu. Po njegovem mnenju stojijo za celotno zadevo državni uradniki, ki so se ukvarjali z neke vrste zasebnim podjetništvom. Poleg tega še dodaja, da resnico o ugrabitvi pozna tudi Nato, ki pa ni ukrepal.

V povezavi z ugrabitvijo in piratstvom je bilo obtoženih osem moških iz Estonije, ki naj bi se preoblečeni v policaje vkrcali na ladjo, nakar so jo, skupaj s 15-člansko posadko, tudi zavzeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.