Svet
11 ogledov

Ko ne pomagata niti pivo in klima

Vročinski val Reuters
ZDA je zajel vročinski val, ki po trajanju podira rekorde, temperature pa so na severu celo višje kot na jugu države.

Vzhodni del ZDA je zajel vročinski val, ki traja že vse od nedelje, končati pa se utegne šele konec tedna. Običajno državo poleti zajameta dva vročinska vala, ki trajata povprečno tri dni, letošnji pa podira vse rekorde.

Letos rekordi in nenavadni pojavi

V New Yorku so temperature presegle vsa dosedanja povprečja, saj se gibljejo okoli 36 stopinj Celzija, skupaj z visoko vlažnostjo pa je dejanska občutena temperatura višja od 40 stopinj.

Temperature po državi pa so tudi drugje precej nenavadne, saj so v ponedeljek na primer na vzhodu Aljaske čez dan izmerili kar 28 stopinj Celzija, v teksaškem Abelinu pa le 20. Teksas in Oklahoma na jugu tako doživljata najhladnejši julij v zgodovini, medtem ko se sever ZDA kopa v vročini in vlagi.

Zaradi vročine v ZDA letno umre okoli 400 ljudi, številka je relativno nizka tudi zaradi opremljenosti s klimatskimi napravami. Prav zaradi teh pa se v času vročine zelo poveča poraba elektrike. Zaradi poškodovanih vodovodov pa veliko ljudi tudi za več dni ostane brez vode.

Prezračevanje brade, hladne misli, ali klasična klima in pivo za ohladitev?

Newyorčani se z vročino spopadajo na različne inovativne načine. 37-letni Jamie Mc Elhinney se najraje vozi zo rolko, saj pravi, da mi to pomaha prezračiti brado. 21-letni Michael McCabe se poskuša ohladiti z nadziranjem svojih misli. "Poskušam misliti hladne misli, nadzirati svoj srčni utrip in regulirati telesno temperaturo," je dejal za agencijo Reuters. 31-letni Jay Sebastiano za ohladitev priporoča klasično "klimo in pivo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.