Svet
15 ogledov

Kokain v Evropi že "out"

Študija je razkrila, da je droga odgovorna za tri odstotke nenadnih smrti. (Foto Žurnal24 main
Položaj na področju uporabe drog je v Evropi razmeroma ustaljen. Pojavljajo se nove vrste drog, uživanje konoplje in kokaina se je zmanjšalo.

Po desetih letih naraščanja uporabe kokaina glede na letošnje poročilo pa je uporaba omenjene droge mogoče dosegla vrh, ugotavlja Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) v letošnjem poročilu o stanju na področju problematike drog v Evropi.

Zadnje raziskave namreč kažejo na izboljšanje stanja v tistih državah, kjer je bila uporaba kokaina največja. V agenciji ta trend upadanja med drugim povezujejo z gospodarskim položajem, saj je ta vrsta droge razmeroma draga, prav tako ocenjujejo, da počasi bledi "pozitivna podoba" droge, ki se povezuje s premožnim življenjskim slogom.

Pozitivne trende na agenciji ugotavljajo tudi pri uporabi konoplje, ki kljub zmanjšani uporabi med mladimi v zadnjem letu ostaja najpogosteje uporabljena prepovedana droga v Evropi. Upad uporabe konoplje med mladimi v agenciji povezujejo z zmanjšanjem kajenja cigaret, saj se obe snovi pogosto uporabljata skupaj.

Število sintetičnih drog se povečuje

Manj optimistični pa so trendi na področju sintetičnih drog. Dobavitelji novih sintetičnih drog in novih drog, ki še niso na seznamu prepovedanih drog, so namreč vedno korak pred nadzornimi ukrepi, saj hitro ponudijo nove različice proizvodov, ugotavljajo na agenciji.

Zadnji podatki sicer kažejo, da je uporaba ekstazija in amfetamina v zadnjem letu med mlajšimi odraslimi na splošno umirjena ali pa se zmanjšuje, vendar se koncentracija psihoaktivne snovi (MDMA) v tabletkah ekstazija povečuje.

Agencija opozarja tudi na hitro pojavljanje novih nenadzorovanih psihoaktivnih snovi, ki se pogosto prodajajo kot dovoljene droge. Tako je bilo letos prek evropskega sistema za zgodnje opozarjanje priglašenih že 39 novih snovi.

Nove spletne trgovine

V najnovejši spletni raziskavi agencije EMCDDA o spletnih prodajalnah na drobno, ki ponujajo dovoljene droge, je bilo odkritih rekordnih 600 spletnih prodajaln, ki domnevno prodajajo psihoaktivne snovi, in razkrita vrsta novih proizvodov, ki so na voljo.

V agenciji poudarjajo, da morajo države članice zaradi hitrega širjenja novih snovi vnovič proučiti in pregledati nekatere svoje standardne odzive na problematiko drog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.